Reforme u BiH

Poduzetništvo postaje jedan od temelja obrazovanja

25.10.2020.
u 20:24

Hoće li u obrazovnim sustavima na svim razinama u Bosni i Hercegovini uskoro doći do modernizacije kojom će se omogućiti integriranje poduzetništva u nastavne sustave jedno je od pitanja na koje bismo uskoro mogli dobiti odgovor, i to zahvaljujući Ministarstvu civilnih poslova, piše Večernji list BiH.

Ovaj je resor, naime, predložio, a Vijeće ministara podržalo, odluku o usvajanju “Prioriteta u integraciji poduzetničkog učenja i poduzetničke ključne kompetencije u obrazovne sustave u Bosni i Hercegovini (2021. – 2030.)”, a što bi moglo značiti kako će mladi u budućnosti biti ne samo konkurentniji na tržištu rada već će dobiti i prijeko potrebne kompetencije za pokretanje vlastitog biznisa.

Potpora školama

Ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević navela je u razgovoru za Večernji list kako su značaj i ciljevi poduzetničkog učenja za potporu zapošljivosti, samozapošljavanju i pokretanju malih poduzeća prepoznati u EU pa tako i u BiH. Kaže nam kako su na temelju Dokumenta o EU politici, koji je definirao sustavne pristupe poduzetničkom učenju, kreirani i drugi dokumenti pa tako i ovaj u BiH, a sve u cilju poboljšanja uloge obrazovanja u stvaranju poduzetničke kulture u europskim društvima. Cilj je dati potporu školama i nastavnicima, visokoškolskim institucijama kako bi poduzetničko učenje bilo na neki način integrirano u nastavne sustave.

“Treba napomenuti da društvo znanja i digitalna revolucija stavljaju velike izazove pred obrazovne sustave kako u EU tako i u BiH u smislu modernizacije kako bi aktualne i buduće generacije mogle biti obrazovane za život i rad u globalnoj ekonomiji”, naglasila je ministrica Gudeljević.

Naglašava da je razvijanje poduzetničkih vještina jedan od najbitnijih elemenata europskog referentnog okvira ključnih kompetencija za cjeloživotno učenje.

“Ovdje moramo imati u vidu i razvoj pojedinca, samostalnosti pojedinca, ustrajnosti, kreativnosti i, što je najvažnije, kritičkog mišljenja na kojem se temelji obrazovni sustav svih razvijenih demokracija. Proaktivno djelovanje, koje je u uskoj korelaciji s poduzetničkim učenjem, vodi do veće konkurentnosti na tržištu rada i mogućnosti pokretanja osobnih biznisa posebice kada je riječ o mladim ljudima”, objasnila je Gudeljević. U kontekstu idućih koraka kaže kako se u ovom trenutku trebamo okrenuti kratkoročnim prioritetima i nastojati integrirati poduzetničke ključne kompetencije u školski sustav i školsko učenje. “Tu govorimo o nastavi i učenju u osnovnim i srednjim školama u koju treba inkorporirati posebnu metodologiju kako bi ishodi učenja bili preneseni u nastavne planove i programe, a to znači da je prvo potrebno revidirati programe za integraciju poduzetničke ključne kompetencije”, objasnila je Gudeljević. Dalje treba, dodaje, raditi na razvijanju ljudskih kapaciteta uključenih u integraciju poduzetničkih kompetencija u nastavu i učenje.

Uputiti mlade ljude

Ministrica je navela i kako se ne može govoriti o nekom novom predmetu u nastavi, u ionako opterećenom nastavnom sustavu, ali se može govoriti o podizanju svijesti o značaju valjanog izbora zanimanja, kao i povećanju stručnosti svih korisnika u procesu donošenja odluka. Veoma je važno, ističe, mlade ljude navrijeme i valjano uputiti u trendove na tržištu rada kako ne bi lutali u izboru zanimanja. Valjan izbor zanimanja jest valjan put k uspješnom zapošljavanju mladih ljudi, a time se, zaključila je, omogućuje njihova budućnost i konačno podupire njihov ostanak u BiH. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije