vodovodna poduzeća

Poduzeća su naknadu prebacila na građane i zbog toga su dužni platiti PDV

27.03.2019.
u 21:00

Uprava za neizravno oporezivanje BiH i vodovodna poduzeća već godinama vode sudske sporove oko naplate PDV-a na posebnu vodnu naknadu, piše Večernji list BiH. Direktori nekoliko vodovodnih poduzeća već su poslali poruke kako će novi porezni namet onemogućiti normalno poslovanje te su zatražili oslobađanje od plaćanja PDV-a na posebnu vodnu naknadu. U povodu toga jučer smo kontaktirali UNO BiH gdje su nam rekli kako neće biti oslobađanja od plaćanja ovoga poreza te kako su vodovodna poduzeća svojim načinom rada sama doprinijela ovakvom razvoju situacije.

Kad je nastao problem?

Naime, problem je nastao onda kada su vodovodna poduzeća plaćanje posebne vodne naknade prebacila na krajnje potrošače, odnosno, građane. - Kada bi se vodna naknada plaćala iz proračuna vodovodnih poduzeća, onda ne bismo imali uporišta za traženje naplate PDV-a. S obzirom na to da su poduzeća tu obvezu prebacila na građane, onda sukladno važećim zakonima, mi moramo naplatiti PDV na to. Tako kažu zakoni i nakon godina sporenja konačno smo došli u poziciju da sad možemo raditi u skladu sa zakonom - rekao je jučer za Večernji list glasnogovornik UNO-a BiH Ratko Kovačević. Poručio je i da UNO BiH ne može odustati od naplate ovoga poreza jer bi to značilo da rade suprotno zakonima koji su jasno definirali ovo područje. Što će to značiti za poslovanje vodovoda u BiH, ostaje vidjeti. Većina tih poduzeća svakako je u lošoj materijalnoj situaciji, a ova odluka neke od njih mogla bi gurnuti u ponor iz kojeg će se teško izvući. Pomoćnica ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Federacije BiH Hazima Hadžović smatra da je potrebno zajednički razmotriti problem i naći rješenje da se “vodovodi oslobode prijetnje plaćanja PNV-a” jer bi to dovelo u stečaj vodovode, čak njih 70 posto koji su pred stečajem.

Odlazak u stečaj

“Plaćanjem te obveze povećao bi se broj vodovodnih poduzeća koja su pred stečajem, a onda bi usluge koje pružaju bile ugrožene za veliki broj građana BiH”, istaknula je Hadžović. S obzirom na to da je ovo goruće pitanje, izrazila je uvjerenje da će UNO BiH razmotriti ovu problematiku na sastanku u Mostaru te da bi ono sustavno trebalo biti riješeno. Inače, taj sastanak trebao bi se održati danas, ali ako je suditi prema informacijama iz UNO BiH, teško je očekivati promjenu stava. Možda će ovakav scenariji natjerati lokalne zajednice da se ozbiljnije pozabave problemom rada vodovodnih poduzeća. Većina njih već godinama predstavlja institucije apsolutne podložne utjecaju lokalnih politika i u tome se mora gledati razlog zašto je većina tih pravnih subjekata pred stečajem i veliko je pitanje koliko još mogu ispunjavati barem osnovni dio svojih obveza i programa.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?