porezi u bih

Poduzeća izvrše 45 plaćanja poreza u godini, a plate porez na teret poslodavca od 23,3% dobiti

12.03.2018.
u 11:15

Koliko je administrativno komplicirano plaćanje poreza u Bosni i Hercegovini i koliko poreza poduzeća plaćaju, analizirala je Svjetska banka u svom dokumentu “Lakoća poslovanja” i te podatke usporedila s ostalim zemljama u svijetu, piše Večernji list BiH. 

Broj poreza u BiH

U prosjeku, poduzeća u BiH izvrše 45 plaćanja poreza tijekom godine, potroše 420 sati na podnošenje naloga za plaćanje, pripremu i plaćanje poreza, a plate porez na teret poslodavca u iznosu od 23,3% ostvarene dobiti. Globalno gledajući, Bosna i Hercegovina je na 154. mjestu od 189 ekonomija. Od zemalja u regiji najbolje je plasirana Hrvatska, koja se nalazi na 38. mjestu, Crna Gora na 64. te Albanija na 154. mjestu. Tako se tijekom godine plaćaju sljedeći porezi: doprinosi za socijalno osiguranje zaposlenih na teret poslodavca, porez na dobit, naknade za šume, doprinos za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, naknada turističke zajednice, lokalni porez na imovinu, doprinos za zaštitu od prirodnih nepogoda, doprinos za zaštitu voda, pristojbe na istaknutu tvrtku, porez na gorivo, PDV i doprinosi za socijalno osiguranje na teret zaposlenih. Porezna politika zemlje i porezi od suštinskog su značaja jer se na taj način financiraju javne usluge, infrastruktura i usluge koje su od velike važnosti za normalno funkcioniranje gospodarstva. Ali, visina poreznih stopa treba biti pažljivo odabrana kako bi se izbjegle zloupotrebe poreznih zakona. Prema analizama “Lakoće poslovanja”, u zemljama u kojim je jako kompliciran porezni sustav s visokim porezima veliki dio ekonomskih aktivnosti se obavlja u neformalnom sektoru i poduzeća na taj način izbjegavaju plaćati porez.

Olakšavanje poduzećima

“Lakoća poslovanja” mjeri visinu poreza i doprinosa koje poduzeće srednje veličine mora platiti na godišnjoj razini, kao i administrativne poteškoće prilikom plaćanja poreza i doprinosa. Ovaj indikator se mjeri na osnovi niza financijskih izvješća i pretpostavki o transakcijama u tijeku jedne godine. Podaci su dobiveni na osnovi učestalosti podnošenja naloga i plaćanja, ali i vremena potrebnog za plaćanje koje je u skladu s poreznim zakonima. Stupanj lakoće plaćanja poreza je jednostavan prosjek komponenti ovog pokazatelja: broj godišnjih plaćanja, vrijeme i ukupna porezna stopa.

Ekonomije diljem svijeta ubrzale su plaćanje poreza i olakšale poslovanje preko objedinjavanja naloga za plaćanje, smanjenjem učestalosti plaćanja i uvođenjem elektroničkog plaćanja. Mnogi su smanjili i porezne stope, a promjene su donijele konkretne rezultate. Neke ekonomije su pojednostavljivanjem plaćanja poreza i smanjenjem poreznih stopa dobile veće porezne prihode. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?