Božo Petrov

Podržat ćemo svako riješenje za koje legitimni predstavnici Hrvata u BiH utvrde da je dobro

Božo Petrov
Patrik Macek/PIXSELL
20.10.2016.
u 18:35

Hrvatska je supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obvezu zaštititi Hrvate u BiH koji se trenutno nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda. Vjerujemo da je budućnost BiH u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda, naglasio je Petrov.

Vjerujemo da je budućnost Bosne i Hercegovine u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro. Nismo došli kako bismo nametali rješenja, to nećemo i ne želimo raditi, istaknuo je u intervju za Vijesti.ba, novi predsjednik Hrvatskog sabora i lider MOST-a Božo Petrov.

Komentirajući posjet Stocu s bivšim ministrom vanjskih poslova Mirom Kovačem, koja je u bh. javnosti protumačena na različite načine kada je čak rečeno da je takav potez bio miješanje u unutrašnje prilike u BiH, Petrov smatra kako je tvrdnja o miješanju u unutarnje stvari BiH neutemeljena. 

- Republika Hrvatska je supotpisnica Daytonskog mirovnog sporazuma i ima ustavnu obvezu zaštititi Hrvate u BiH koji se trenutno nalaze u neravnopravnom položaju u odnosu na druga dva naroda. Vjerujemo da je budućnost Bosne i Hercegovine u ravnopravnosti tri konstitutivna naroda. Naravno da se unutarnji problemi BiH trebaju rješavati unutar same države, a mi smo tu da damo potporu svakom rješenju za koje legitimni predstavnici hrvatskog naroda u BiH utvrde da je dobro, naglasio je Petrov. 

Rekao je i kako uopće ne razmišlja o kandidaturi za predsjednika Hrvatske. 

- Prepoznali ste kako obnašam odgovornu funkciju kojoj ću se u potpunosti posvetiti. Moj cilj je vratiti povjerenje građana u Hrvatski sabor, uvesti jednu novu razinu političke komunikacije i razviti svijest o tome da su zastupnici tu kako bi radili za boljitak građana. Nadam se kako ćemo nakon četiri godine svjedočiti upravo takvoj situaciji u Hrvatskoj, rekao je Petrov. 

Govoreći o odnosima sa Srbijom kaže kako uvijek naglašava kako su dobrosusjedski odnosi prioritet hrvatske vanjske politike. 

- Pitanje nestalih osoba je goruće pitanje, prošlo je dvadesetak godina od Domovinskog rata, a mnogi nemaju nikakva saznanja gdje su njihovi najbliži. U interesu i Hrvatske i Srbije jest rješavanje te situacije. Zakon o univerzalnoj jurisdikciji jest sporan i nastavit ćemo razgovore o tome, naglasio je Petrov.   

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?