Sjednica Doma naroda

Podržane veće plaće policajaca u BiH, ali upitan veći proračun

30.05.2017.
u 08:30

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH podržao je načela prijedloga zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se predviđa izjednačavanje koeficijenata za izračun plaća policijskih službenika i ostalih državnih službenika.

Izaslanici su prihvatili i zaključak koji je, tijekom rasprave, predložila izaslanica Zdenka Džambas, a kojim se zadužuje Vijeće ministara BiH u roku od 60 dana pronaći rješenje kako bi izmijenjeni Zakon o plaćama i naknadama u institucijama BiH bio primjenjiv. Izaslanici su snažno podržali stavove policijskih službenika na državnoj razini koji traže da budu bolje plaćeni.

- Mi smo naslijedili ovaj zakon o plaćama i naknadama zaposlenih u institucijama BiH u kojem su policijski službenici oštećeni s obzirom na to da su im utvrđeni najniži koeficijenti bez platnih razreda za poslove s istom stručnom spremom u odnosu na zaposlenike državne službenike, objasnio je izaslanicima predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Vijeće, kaže on, unaprijed prihvaća tu obvezu izvršiti usklađivanje koeficijenata i ispraviti dugogodišnju naslijeđenu nepravdu te status i stanje u kojem se nalaze policijski službenici već dulji niz godina.

- Sada je pitanje hoće li svi zastupnici u Zastupničkom i izaslanici u Domu naroda koji se jako zalažu za povećanje koeficijenata i izdvajanje novih, u prosjeku između devet i deset milijuna KM, to uraditi odnosno prihvatiti prijedlog Vijeća ministara da povećamo proračun institucija BiH, a što po zakonu možemo uraditi i povećati plaće policajcima, ali i pripadnicima Oružanih snaga BiH, napomenuo je Zvizdić.

Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja na jučerašnjoj sjednici Doma naroda nije dobio potrebnu potporu izaslanika iz RS-a te će biti predmet usuglašavanja Kolegija. Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.  

- S obzirom na to da u BiH trenutačno ima više farmi koje se bave uzgojem životinja u svrhu proizvodnje krzna, jasno je da će zabrana, koja stupa na snagu uskoro, tu djelatnost onemogućiti, navodi se, između ostalog, u obrazloženju predloženih rješenja te dodaje kako se trenutačno sva proizvodnja krzna u BiH plasira u izvoz. Udruge za zaštitu prava životinja oštro su prosvjedovale protiv tog zakonskog prijedloga.     

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?