na današnjoj sjednici

Podržan prijedlog izmjena i dopuna Zakona o financiranju političkih stranaka

financiranje stranaka
19.04.2016.
u 16:30

Komisija za financije i proračun Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj sjednici podržala principe Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o financiranju političkih stranaka, koji je utvrdila Interresorna radna grupa za izmjenu izbornog zakonodavstva, a u proceduru uputili poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović.

Prodanović je članovima Komisije kazao kako su izmjene rađene u skladu s preporukama GRECO-a (Grupa država za borbu protiv korupcije Vijeća Evrope).

- Bilo je ukupno devet preporuka GRECO-a radi transparentnosti financiranja političkih stranaka, dakle ukupno financiranje i dominantno vezano za financijsku kontrolu izbornih kampanja. Ovi amandmani su konsenzusom podržani od svih članova Interresorne radne grupe i uspjeli smo šest preporuka da ugradimo - kazao je Prodanović.

Smatra kako će implementacija ovih šest preporuka biti pozitivan znak za pozitivno mišljenje GRECO-a kad je u pitanju transparentnost financiranja i financijske kontrole poslovanja političkih stranaka u BiH, kako u redovnim aktivnostima, tako i u izbornim procesima.

Prodanović je kazao kako nije nemoguće da predloženi zakon bude razmatran u oba čitanja na sjednici Predstavničkog doma zakazanoj za 27. travnja, s obzirom na to da raspisivanje lokalnih izbora u BiH treba da bude 4. svibnja.

Prijedlog ovog zakona zasniva se na principu efikasne kontrole i transparentnosti financiranja političkih stranaka kao jedan od najboljih načina za prevenciju i borbu protiv korupcije.

Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama zakona o financiranju političkih stranaka Predstavničkom domu u proceduru kao ovlašteni predlagači dostavili su poslanici Borjana Krišto, Hazim Rančić i Lazar Prodanović, koji su bili i članovi Interresorne radne grupe.

Komisija za financije i proračun danas je usvojila Izvještaj o radu Vijeća ministara BiH za 2015. godinu u dijelu nadležnosti ove komisije. Usvojeni su izvještaji o radu: Ministarstva financija i trezora BiH, Uprave za indirektno oporezivanje BiH i Agencije za javne nabavke BiH.

Usvojen je i izvještaj o aktivnostima Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije