Izaslanstvo Vlade FBiH s predstavnicima EBRD-a i EIB-a

Podrška u izgradnji tunela Prenj najzahtjevnijeg infrastrukturnog projekta na Koridoru

29.03.2023.
u 17:52

Izaslanstvo Vlade Federacije Bosne i Hercegovine predvođeno premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem, u kojoj su bili zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, federalni ministri prometa i veza Denis Lasić i prostornog uređenja Josip Martić, te direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder, razgovarala je danas u sjedištu Federalne vlade u Sarajevu, s direktoricom Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u BiH Manuelom Naessl i predstavnicom Europske investicijske banke (EIB) Sandrinom Friscia.  

Na sastanku je iznesen presjek stanja na aktualnim gradilištima i projektima izgradnje budućih dionica autoputa na Koridoru Vc, za koje ove europske institucije pružaju financijsku podršku. Prezentirane su faze izgradnje s predstojećim obvezama, te tehnički aspekti, kao i informacije o studijama koje se odnose na procjene utjecaja na okoliš i društvo.

Tema razgovora odnosila se i na mogućnosti intenziviranja dinamike realizacije ovih projekata na sjeveru i jugu Federacije. S tim u vezi razgovarano je i o eventualnoj dodatnoj financijskoj podršci, a usljed poskupljenja izazvanih globalnom inflacijom koju su prouzročili događaji u Ukrajini, priopćeno je iz Vlade FBiH.

Direktorica EBRD-a izrazila je razumijevanje i istaknula kako je povećanje troškova izgradnje infrastrukturnih projekata zbog svjetske krize u drugim zemljama zabilježeno za oko 30 posto.

Kada se radi o projektima u Federaciji, ovom prilikom iskazana je spremnost EBRD-a za pružanje dodatne podrške izgradnji dionice autoputa Poprikuše - Nemila. Nedvojbena i čvrsta podrška dana je i za izgradnju tunela Prenj koji predstavlja najzahtjevniji infrastrukturni projekt na budućem Koridoru.

Inače, predstavnice europskih financijskih institucija informirane su da je u pripremi neophodna studija utjecaja na okoliš za tunel Prenj, te će uskoro biti upućena u javnu raspravu.

Na sastanku je prezentirana i dinamika radova na ostalim aktuelnim gradilištima, kao i izrade projekata, te faza izgradnje dijela autoputa u južnom dijelu Federacije BiH. Inače, današnji susret upriličen je na inicijativu Federalnog ministarstva prometa i veza.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?