Vijeće ministara BiH

Podrška poljoprivrednicima: Omogućava se bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih gnojiva

Poljoprivrednici
18.03.2022.
u 17:05

Vijeće ministara BiH u suradnji s vladama entiteta i resornim entitetskim ministarstvima želi pomoći poljoprivrednicima u osiguranju adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura

Vijeće ministara BiH jednoglasno je donijelo Odluku o otvaranju privremenih tarifnih kvota pri uvozu mineralnih gnojiva kao podršku poljoprivrednicima nakon poremećaja na globalnom tržištu i rasta cijena. Odlukom se privremeno, do 31. 12. 2022. godine, omogućava bescarinski uvoz 100.000 tona mineralnih gnojiva i utvrđuju kriterij za primjenu privremenih tarifnih kvota i način raspodjele.

Na ovaj način Vijeće ministara BiH u suradnji s vladama entiteta i resornim entitetskim ministarstvima želi pomoći poljoprivrednicima u osiguranju adekvatnih agrotehničkih mjera, a prije svega ishrane žitarica i ostalih gajenih kultura, te osigurati dovoljne količine ovih kultura na tržištu uz dobar kvalitet prinosa i tako utjecati na smanjenje nestašice hrane u BiH i ublažavanje poskupljenja u interesu građana.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa predložilo je ovu odluku nakon što je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija postigao suglasnost za njeno donošenje s predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i
premijerom Federacije Bosne i Hercegovine Fadilom Novalićem na prošlotjednom sastanku kojem je nazočio i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Vijeće ministara BiH nije postigao suglasnost za donošenje odluke o privremenoj zabrani izvoza određenih šumskih drvnih sortimenata te će se o ovoj odluci izjasniti u drugom krugu glasanja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije