Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Podmeće se 
kako je HNS 
u funkciji HDZ-a. Neki 
su na to nasjeli

- HNS nije iskoristio sve svoje mogućnosti. Još uvijek oni koji ne vole ono što se događa oko Hrvata pokušavaju podmetnuti da je HNS interes HDZ-a i da svi drugi služe HDZ-u BiH - smatra Čović
09. prosinca 2013. u 09:12 1 komentara 2150 prikaza
Dragan Čović
Foto: VL FOTO

O problemima s kojima se Hrvati u BiH susreću i zašto ih se označava ‘dežurnim krivcima’, ulozi Hrvatskog narodnog sabora, suradnji s drugim strankama i liderima, te, nezaobilazno, o pregovorima oko provedbe presude Europskog suda u slučaju ‘Sejdić i Finci’ govori Dragan Čović, predsjednik Hrvatskog narodnog sabora, HDZ-a BiH i prvi zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Povod za razgovor bile su najave o raskolu unutar HNS-a.

HDZ 1990. najavio je raskid koalicije s HDZ-om BiH i preispitivanje odnosa unutar HNS-a? Kako na to gledate?

Ja osobno i mi kao stranka čekamo odgovor HDZ-a 1990. od prije mjesec dana kada smo ponudili više mogućnosti. Ako je to njihov izbor, čekamo da nas i službeno o tome izvijeste. Što se tiče HNS-a, za nekoliko dana ćemo imati sjednicu i predsjednik HDZ-a 1990. će, također, reći što želi. I na prošloj sjednici HNS-a je ponuđeno da se opredijeli oko zajedničkog nastupa. A najbolji način da prokomentirate izjave Nediljka Rimca je da vidite njegove izjave u javnosti i sporazume koje je sklapao s drugim strankama, i to će pokazati dosljednost njegove politike.

Kakva je suradnja s HDZ-om 1990.?

Taj proces prolazi kroz svoja iskušenja. Kreševo je bilo jedno od tih iskušenja, a drugo je vrlo izraženo ovih dana i tiče se Hercegbosanske županije. Mi moramo biti partneri. To jesmo ili nismo. Naša vrata su otvorena i ja sam rekao da će se devedesetka morati izjasniti kakav odnos želi s HDZ-om BiH. Kakav god put oni izaberu ja ću se prema njemu odnositi na korektan način. Svi predsjednici stranaka u HNS-u, pa i HDZ 1990., će se morati izjasniti jesu li za zajednički nastup. Slika mora biti jasna do kraja ove godine.

Mogu li Hrvati više pomoći sami sebi, bilo kroz HNS ili neki drugi način?

HNS nije iskoristio sve svoje mogućnosti. Još uvijek oni koji ne vole ono što se događa oko Hrvata pokušavaju podmetnuti da je HNS interes HDZ-a i da svi drugi služe HDZ-u BiH. To je jedna klasična podvala. Ponetko i nasjedne na nju. HNS je tu da štiti interese hrvatskog naroda i uvjeren sam da ćemo mi to praktično pokazati nakon 2014.. To je izborna godina, između ostalog i za Europski parlament. HDZ će sigurno imati svog kandidata i naša je zadaća da se uključimo u tu kampanju i da jedan naš predstavnik uđe u Parlament EU. Drugi izbori su opći izbori u BiH, a tu su i predsjednički izbori u Hrvatskoj i oni se također prenose u BiH. To je prilika da se rasteretimo nekih personalnih interesa, ostavimo po strani zacrtane fotelje za neke persone.

Može li zajedništvo stranaka pomoći?

Sve je to prigoda da HNS pokaže svoju snagu, da pokažemo kako nam je stalo u ovom vremenu i da napravimo čvrst dogovor oko zajedništva. To neće uništiti pluralizam među Hrvatima, već će pokazati kako nećemo dopustiti da nas se olako zatire. Na prijevremenim izborima u Kreševu pokazali smo koliko je HDZ BiH snažan...

OSTATAK VELIKOG INTERVJUA S DRAGANOM ČOVIĆEM PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU VEČERNJEG LISTA!

  • Smiljan Šokić:

    Gosp. Čoviću! Ako HNS nije uinteres HDZ-a i da mu svi ne služe, kažete Vi; Pitanje: Je li RS i Milorad Dodik Vaš interes i interes HDZ-e? Volite li više RS ili Bos. Posavinu?