sarajevo

Podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Velikom parku u Sarajevu

sdas
29.12.2016.
u 11:12

Optužnica se odnosi na zarobljavanje, ubojstvo i skrivanje tijela 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti u mjesecu travnju 1992. godine.
 
Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv:
 
- Vikić Dragana, rođenog 1955. godine.
- Pušina Jusufa, rođenog 1949.godine.
- Uzunović Nermina zv.“Šok“, rođenog 1957.godine.
- Čovčić Mladena, zvanog „Rogatica“, rođenog 1970. godine.
 
Optuženi se terete da su u svojstvu zapovjednika i pripadnika MUP-a, policijskih snaga i rezervnog sastava policije u Sarajevu, u mjesecu travnju 1992. godine, postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti ratnih zarobljenika, te da su znali i bili informirani o zarobljavanju 8 pripadnika JNA srpske nacionalnosti iz transportera u kvaru, na području sarajevskog naselja Dobrinja i njihovom stavljanju pod kontrolu i nadzor policijskih i bezbjednosnih struktura, koji su nakon toga izvedeni na lokalitet Velikog parka, u blizini Doma policije u središtu Sarajeva, gdje su protivno Ženevskim konvencijama i odredbama međunarodnog humanitarnog prava koje definiraju postupanje sa ratnim zarobljenicima, ubijeni rafalnim pucanjem iz vatrenog oružja, u čemu su sudjelovali optuženi Uzunović i Čovčić i druge osobe.
                                                                                              
Nakon ubojstva, njihova su tijela sklonjena i odvežena sa ciljem uklanjanja i prikrivanja dokaza. 
 
Djelimični posmrtni ostaci dvojice ubijenih su pronađeni, a za ostalima se još uvijek traga.
 
Optuženi se terete da su, kao pripadnici policijskih i sigurnosnih struktura, koji su se nalazili na svojim položajima ili u blizini mjesta zločina, bili informirani o zločinu ili osobno svjedočili počinjenju zločina, nakon čega su propustili da uhite, procesuiraju i sankcioniraju počinitelje i spriječe uklanjanje dokaza i skrivanje tijela.
 
Tužiteljstvo BiH u ovom predmetu provelo je dugotrajnu, detaljnu i temeljitu istragu u kojoj je saslušano više desetina svjedoka i prikupljena velika količina dokaznog materijala, a navode optužnice tužiteljstvo će dokazivati pozivanjem više od 80 svjedoka i prilaganjem oko 400 dokaznih materijala.
 
Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?