tužiteljstvo BiH

Podignuta optužnica za ratni zločin na području Brčkog

sad
09.01.2017.
u 13:19

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine podigao je optužnicu protiv Mensura Đakića, rođenog 1949. godine u Brčkom i Begzada Kajtazija, rođenog 1963. godine u mjestu Drenica, Republika Srbija.

Optuženi se terete da su za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH, optuženi Đakić u svojstvu komandanta bataljona a optuženi Kajtazi u svojstvu vojnika 108. brigade HVO Bosanska Posavina, u rujnu 1992. godine u vrijeme napada na selo Bukvik na području Brčkog koje je bilo nastanjeno stanovništvom srpske nacionalnosti, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i  ženevskih konvencija o zaštiti civila i ratnih zarobljenika za vrijeme rata.

Kajtazi se tereti da je pucajući iz vatrenog oružja ubio dvije žene srpske nacionalnosti, a Đakić da kao komandant bataljona nije spriječio jednog pripadnika HVO-a da počini ubistvo 3 zarobljenika srpske nacionalnosti te je propustio da procesuira i kazni počinitelja.

Optuženi se terete da su počinili kazneno djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Uz optužnicu je predloženo pozivanje oko 60 svjedoka i stručnih vještaka a priloženo je više desetina materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?