sud BiH

Podignuta optužnica protiv Jovanovića i drugih za ratni zločin

optužnica
02.12.2016.
u 10:48

Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Suda BiH podigao je optužnicu protiv Blagomira Jovanovića - Miće (1959), Milenka Čanića - Čane (1947), Stevana Lukića - Steve (1947), Dragojla Filipovića - Đide (1949), Radomira Katanića - Raše (1948) i Slavka Milovanovića  (1950), svi iz Srebrenice.

Terete se da su počinili kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Optuženi se terete da su od travnja do kolovoza 1992. godine, u svojstvu dužnosnika Kriznog štaba Srpske općine Skelani, sudjelovali u širokom i sistematičnom napadu vojnih, policijskih i paravojnih snaga, s ciljem ubojstava, prisilnog preseljenja i progona stanovništva bošnjačke i romske nacionalnosti iz više mjesta na širem području Srebrenice i Skelana.

Progoni su počinjeni organiziranim napadima na sela i naselja, prisilnim odvajanjem muškaraca te ubojstvima većeg broja osoba, pucanjem iz vatrenog oružja, među kojima i malodobnih žrtava.

Također, progoni su počinjeni premlaćivanjem i fizičkim zlostavljanjem žrtava, uništavanjem i paljenjem imovine, oduzimanjem osobnih dokumenata i dragocjenosti te prisilnim progonom žena i djece prema Bajinoj Bašti, Republika Srbija.

U sklopu spomenutih napada počinjena su ubojstva najmanje 40 žrtava, te progon namanje 1.000 žrtava bošnjačke i romske nacionalnosti s područja Skelana i okoline.

Tužiteljstvo BiH će navode iz optužnice dokazivati pozivanjem oko 100 svjedoka i stručnih vještaka te prilaganjem obimnog dokaznog materijala.

Optužnica u tom predmetu proslijeđena je Sudu BiH, priopćeno je iz Tužiteljstva BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije