PRIPAZITE

Podgrijavanje i čuvanje kuhane hrane: Riža, gljive i piletina imaju svoja posebna pravila

27.02.2021.
u 17:34

Možete se otrovati ako jedete podgrijanu rižu, no problem nije samo podgrijavanje, već način na koji je riža bila pohranjena prije nego što ste ju zagrijali, Oprezni budite i s gljivama, piletinom...

Termički obrađenu hranu ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Ako je ne namjeravate odmah konzumirati, što prije je ohladite, spremite je u hladnjak, ali je ne čuvajte duže od dva dana. Hranu podgrijavajte samo jednom i to do temperature ključanja. Važno je da postigne visoku temperaturu u svim dijelovima. Ukoliko je podgrijana hrana samo topla, nije sigurno da je ispravna za jelo - savjetuju u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo HZJZ.

Također, njihova preporuka je zamrzavati samo svježe oprane namirnice i svježe pripremljenu hranu na temperaturi ispod -18 stupnjeva. Naglasili su i da je važno hranu nakon odmrzavanja odmah pripremiti i nikako je ne zamrzavati ponovno.

Ostaci obroka koje spremate u hladnjak najprije dobro ohladite.

- Nipošto ne stavljajte vruću hranu u hladnjak i pazite na temperaturu na kojoj čuvate hranu. Provjerite radi li hladnjak na optimalnoj temperaturi, osobito ako je pun namirnica ili ga često otvarate. Temperaturu hlađenja možete provjeriti tako da stavite termometar u najhladniji dio hladnjaka, uz stražnji zid blizu motora hladnjaka, temperatura ne smije biti viša od 4 do 5 stupnjeva - kažu u HZJZ-u.

'Podgrijavanje riže može uzrokovati trovanje'

- Da, možete se otrovati ako jedete podgrijanu rižu. Problem nije samo podgrijavanje, već način na koji je riža bila pohranjena prije nego što se zagrijavala. Naime, nekuhana riža može sadržavati spore Bacillus cereus, bakterija koje uzrokuju trovanje hranom. Spore mogu preživjeti i ako se riža kuha. Potom, ukoliko ta riža stoji na sobnoj temperaturi, spore mogu prerasti u bakterije. Te će se bakterije umnožiti i stvoriti toksine koji uzrokuju povraćanje ili proljev - objasnili su u NHS-u, Nacionalnoj zdravstvenoj službi Velike Britanije.

- Što se duže kuhana riža ostavi na sobnoj temperaturi, to je vjerojatnije da će je bakterije ili toksini učiniti nesigurnom za jelo. Ukoliko pojedete rižu koja sadrži bakteriju Bacillus cereus, moguće je da ćete biti bolesni i imati povraćanje ili proljev, oko 1 do 5 sati nakon konzumacije. Simptomi su relativno blagi i obično traju oko 24 sata - dodali su.

Savjeti za sigurnu konzumaciju riže:

Idealno je poslužiti rižu čim je kuhana.

Ako to nije moguće, ohladite rižu što je brže moguće (idealno u roku od 1 sata).

Rižu držite u hladnjaku najviše 1 dan prije podgrijavanja.

Kad podgrijavate rižu, provjerite je li vruća u svim dijelovima.

Ne podgrijavajte rižu više puta.

Budite oprezni i s podgrijavanjem gljiva i piletine

Prema Europskom vijeću za informacije o hrani (European Food Information Council) podgrijavanje gljiva velika je pogreška.

Naime, gljive sadrže proteine koje enzimi i bakterije mogu oštetiti ako se ne čuvaju pravilno, na primjer, ako predugo stoje na sobnoj temperaturi. Podgrijavanje i konzumiranje takvih gljiva može dovesti do bolova u trbuhu i probavnih tegoba.

Ukoliko baš morate podgrijavati gljive, tad ih zagrijte na najmanje 70 stupnjeva. Budite oprezni i kod podgrijavanja piletine.

Lydia Buchtmann, glasnogovornica Vijeća za informacije o sigurnosti hrane, kaže da je 'tehnički u redu podgrijavati piletinu. Međutim, morate osigurati da svaki pojedini dio piletine dosegne temperaturu od najmanje 80 stupnjeva da biste bili sigurni da ste uništili opasne bakterije.

- Ne jedite piletinu koja je stajala više od tri dana - naglasila je, a prenosi Insider.

'Ne podgrijavajte kuhani krumpir, hladan je dodatni plus za zdravlje'

- Podgrijavanje jednom kuhanog krumpira se ne preporučuje. Međutim, kada se primjerice krumpir salata konzumira hladna nakon što je odstajala u hladnjaku, to može biti i dodatni plus za zdravlje jer škrob prelazi u tzv. rezistentni ili otporni škrob koji posjeduje prebiotička svojstva, odnosno hrani 'dobre bakterije' u probavnom sustavu - rekla nam je jednom prilikom prof.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist na Odjelu za kliničku prehranu KBC-a Zagreb i profesorica u naslovnom zvanju na Prehrambeno - biotehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, kad smo s njom razgovarali o blagodatima krumpira.

Također, naglasila je da se sirovi krumpir nikad ne bi trebao čuvati u hladnjaku, a objasnila je i zašto. 

- Potrebno ga je pohraniti u suh, taman i hladan prostor, u posudu ili papirnatu vreću, a nije ga dobro čuvati u hladnjaku. Krumpir se ne smije čuvati u hladnjaku jer će dobiti nepoželjan okus. Nije riječ o temperaturi u hladnjaku, koja je otprilike četiri stupnja Celzijusa, jer se krumpir i čuva na temperaturi od četiri do sedam stupnjeva Celzijusa. Problem je u vlazi u hladnjaku koja povećava konverziju pojedinih vrsta škroba u krumpiru u šećere i pogoršava okus. I svjetlost i vlaga potaknut će klijanje krumpira. Stoga je za čuvanje krumpira najbolje vrlo svježe mjesto, suho i tamno poput podruma za povrće - objasnila je.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo su dodali i savjetovali da se krumpir čuva dalje od luka 'jer će plinovi koje emitiraju prouzročiti brže kvarenje i jednog i drugog povrća'.  

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?