dogovoreni pravci djelovanja

Počinju radovi na izgradnji i opremanju prihvatnog centra za migrante

Migranti
03.01.2021.
u 21:07

Na današnjem sastanku održanom u Bihaću dogovoreni su konkretni pravci djelovanja i aktivnosti svih nositelja vlasti i institucija koje će u sklopu svojih nadležnosti pristupiti opremanju stavljanju u funkciju improviziranog kampa Lipa za smještaj migranata.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, zajedno sa ministrom odabrane BiH Sifetom Podžićem, načelnikom Združenog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnikom Senadom Mašovićem, predstavnicima Unsko-sanske županije, međunarodnih organizacija i Delegacije EU obišao je danas lokalitet improviziranog kampa Lipa. Cilj posjete je bio uspostava i dogovor oko funkcioniranja improviziranog kampa Lipa, koji je uspostavljen od strane OSBiH. U narednim danima će se izvršiti premještaj migranata koji se još borave na lokaciji COVID šatorskog naselja Lipa, a koji je uništen u nedavnom požaru. 

U improviziranom kampu bit će osigurani osnovni uvjeti za život do opremanja privremenog prihvatnog centra Lipa, koji je uspostavljen ranijom odlukom Vijeća ministra BiH.

Ministarstvo sigurnosti BiH tražilo je od Oružanih snaga BiH, kroz zakonske mehanizme, da se upotrijebe resursi inžinjerije koji bi izvodili radove na sanaciji pristupnog puta prema lokaciji Lipa te radove za uspostavljanje opskrbe vodom i električnom energijom. Svim pristutnima je predložen Memorandum o saradnji na uspostavi i funkcioniranju improviziranog šatorskog naselja za smještaj migranata kojim će svi učesnici, u sklopu svojih nadležnosti, dati doprinos u što bržem i efikasnijem uspostavljanju osnovnih uvjeta za smještaj migranata te pristupiti građevinskim radovima izgradnje PPC Lipa.

U ponedjeljak će već biti pokrenute konkretne aktivnosti koje će doprinjeti bržoj realizicaciji svih dogovorenih zaključaka. Svi sudionici su pokazali spremnost da daju maksimalan doprinos rješavanju novonastale situacije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?