odobrena sredstva

Počinje instalacija videonadzora u škole na području Mostara

26.01.2018.
u 07:30

Čak 58 objekata na području Mostara, osnovnih, srednjih i područnih škola, prijavilo se za projekte uvođenja videonadzora. Tijekom prošle godine gradske su vlasti uspjele osigurati 100.000 maraka za tu namjenu, a provedba projekta je u tijeku. Načelnik Odjela društvenih djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić rekao je jučer za Večernji list kako su stručne ekipe na terenu izvršile procjenu stanja te kako bi uskoro trebao početi proces instalacije videonadzora. - Neke škole su već postavile određen broj kamera i prvo se išlo s provjerama je li ta oprema kompatibilna s novom koju trebamo ugraditi. Pokazalo se kako veći dio postojeće opreme videonadzora u školama nije kompatibilan, da je zastario i da ga je nužno promijeniti u cijelosti. Procjene pokazuju kako je za sve projekte potrebno izdvojiti nešto manje od 400.000 maraka. Uspjeli smo iz prošlogodišnjeg proračuna za tu namjenu osigurati 100.000 maraka i očekujemo da će posao biti završen uskoro - rekao nam je Ćorić.

Potrebe škola za videonadzorom su i više nego velike. Veliki broj školskih dvorišta u večernjim satima postaje okupljalište ovisnika o alkoholu i drogama te se nerijetko na tim lokacijama događaju incidenti. Ako tome dodamo kako je na određenom broju tih lokacija uništena javna rasvjeta, dobivamo još lošiju sliku. Očekuje se kako će postavljanje kamera značajno smanjiti probleme koji su zabilježeni u blizini škola. Samo je pitanje hoće li se projekti završiti onako kako je to zamišljeno. Već sada su neke škole skeptične vezano uz to, a razlog je što će im vjerojatno biti odobren manji broj kamera nego što je to bilo zamišljeno. - Kako bi se pokrilo sve zacrtane točke oko škole i u samoj školi, potrebno nam je oko 15 kamera. Prema informacijama koje smo neslužbeno dobili, bit će nam odobreno šest do sedam kamera. S tim brojem ćemo uspjeti riješiti samo dio problema s kojima se susrećemo. Ipak, još uvijek se nadamo kako će projekt biti realiziran u cijelosti i kako ćemo na kraju imati videonadzor koji nam je potreban - rekli su nam naši sugovornici iz jedne mostarske škola koja bi uskoro trebala dobiti svoj videonadzor. Treba reći kako su škole koje su već ranije postavile videonadzor do sada bile uspješne u otkrivanju počinitelja određenih vandalskih i kaznenih djela. Uspjeli su smanjiti štetu i otkriti počinitelje, što je u konačnici rezultiralo povećanjem stupnja sigurnosti i smanjenjem materijalnih troškova. Povećanjem broja kamera očekuje se da će stanje biti dodatno poboljšano i kako će stupanj sigurnosti biti na višoj razini nego što je to do sada bio slučaj. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije