Orašje

Počinje i ekoproizvodnja malo poznate prapšenice u Posavini, zdrave žitarice bez glutena

psenica
02.12.2020.
u 08:10

Braniteljska zadruga Posavina plod Orašje svoje djelatnosti u ovoj godini usmjerila je u dva smjera, prvi, kako naglašavaju iz te zadruge, u organiziranje vlastite proizvodnje, a drugi dio djelatnosti bazirali su na kooperaciji sa zadrugarima i kooperantima. Ocjenjujući ovogodišnje poslovanje, Marijan Oršolić, odgovorna osoba u Braniteljskoj zadruzi, ističe kako su početkom ove godine pokrenuli plasteničku proizvodnju konzumne paprike na površini oko pola hektra i najveći dio plasirali u Konzum iz Sarajeva, a manju količinu otkupili su domaći otkupljivači, piše Večernji list BIH.

Uz to su na površini od tri hektra imali proizvodnju industrijske paprike za spravljanje ajvara, koju je u cijelosti otkupila Podravka iz Koprivnice.

Proširenje proizvodnje

- U startu s postavljanjem prvih plastenika u ožujku, pratili su nas brojni problemi, a kulminirali su pojavom koronavirusa. Tijekom cijele godine morali smo voditi brigu o nama puno nepoznatih stvari kako bismo izbjegli neželjene učinke virusa koji se pojavio i kod nas. Sukladno situaciji koja nas je pratila, zadovoljan sam prinosima, ali još više činjenicom da smo uspostavili poslovni odnos s renomiranom tvrtkom koja na našim prostorima ima dosta prodajnih centara. Bili su korektni i prihvatili su svu ponuđenu robu, uz pristojne cijene i poštovanje rokova isplate. Uspostavili smo kvalitetan odnos kao preduvjet za proširenje proizvodnje - naglasio je Oršolić i dodao kako su u prošloj godini započeli iznimno uspješnu poslovnu suradnju s Podravkom iz Koprivnice u Republici Hrvatskoj kroz otkup šljive, a nastavili i u ovoj godini kroz proizvodnju industrijske paprike.

– U vlastitoj proizvodnji za Podravku odradili smo 50-ak tona industrijske paprike i to je bio pilot-projekt koji se pokazao dosta uspješnim. Potporu našoj proizvodnji iskazala je i Zdravka Bušić, zastupnica u Saboru Republike Hrvatske, koja nas je posjetila u špici proizvodnje, koncem lipnja. Bila je impresionirana proizvodnjom te pritom ocijenila kao izvanredan primjer kako se na ovoj prekrasnoj zemlji može

ostati, raditi i stvarati bolju budućnost novim generacijama. Sljedeće godine planiramo povećanje površina u vlastitoj proizvodnji, ali u naš projekt uključit ćemo zadrugare i kooperante, kao i voćare, u prvom redu proizvođače šljive. Također, i TC Bingo pokazao je zanimanje za poslovnu suradnju, čime su odškrinuta vrata za nove dogovore koji bi u sljedećoj godini rezultirali povećanjem proizvodnih površina i proširenjem suradnje sa zadrugarima koji su iskazali veliko zanimanje - poručio je Marijan Oršolić.

U potrazi za tržištem

Usporedo s ugovaranjem nove poslovne suradnje, povećanjem proizvodnje i proširenjem

djelatnosti, pokazala se i potreba za stručnim kadrom, pa se tako sredinom kolovoza Zadruzi priključio i Jozo Miletić, diplomirani inženjer agronomije, smjer zaštita bilja. Miletić je pohvalno govorio o Braniteljskoj zadruzi Posavina plod iz Orašja i njezinim planovima, a kao budući projekt najavio je proizvodnju prapšenice, pira, relativno nepoznate ratarske kulture na posavskom području, inače jedne od najstarijih žitarica na svijetu.

– Oglednu proizvodnju započinjemo na površini od jednog hektra, s tim da ima dosta niži prinos, ali kako je aktualan trend zdrave prehrane, na tržištu je puno cjenjenija. Glavna karakteristika je da ova žitarica ne sadrži gluten, može se proizvoditi čisto ekološka i u cijelosti bez uporabe pesticida. Trenutačno smo u potrazi za tržištem, imamo ponuda, ali najvjerojatnije ćemo ići na vlastitu preradu jer gotov proizvod dosta je skuplji od same sirovine - istaknuo je agronom Jozo Miletić, inače stručnjak za zaštitu bilja. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije