U ZHŽ-u drugu godinu zaredom primjenjuje se inovacija o prijavi prvašića za polazak u školu

Počinje elektroničko prijavljivanje za upis učenika u prve razrede osnovnih škola

10.04.2024.
u 20:13

U Zapadnohercegovačkoj županiji sve je spremno za elektroničko prijavljivanje za upis učenika u prve razrede osnovnih škola, piše Večernji list BiH.

Županijska elektronička shema na temelju koje se obavlja upis ažurirana je i kompletirana, roditelji imaju sve što im je potrebno da njihovo dijete, prvašić, bude evidentirano za prvi životni školski i obrazovni korak. Prijave za upis počinju u ponedjeljak, 15. travnja, i trajat će dva radna tjedna, do petka, 26. travnja. Na mrežnoj stranici Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a objavljena je obavijest o prijavama za upis, na kojoj su dani potrebni podaci i detaljne upute. Roditelji trebaju slijediti korake koji će ih logički voditi do krajnjeg cilja. Prijave se vrše putem sustava SUMIT eUpisi, istaknute su tri web-stranice, jedna je za samu prijavu, druga je s detaljnim uputama i videovodičem o postupku prijavljivanja i treća za slučaj da se pojave poteškoće ili ako su potrebne dodatne informacije, za što su na raspolaganju SUMIT koordinatori koje se može kontaktirati kako bi se dobila potrebna pomoć i podrška.

– Već drugu godinu zaredom u Zapadnohercegovačkoj županiji provodi se elektroničko prijavljivanje djece u prve razrede osnovnih škola. Dosadašnji rezultati su iznimno povoljni, što nam pokazuju i sami podaci, a to je da je u prvi razred 2023./2024. školske godine upisano 826 prvašića. Ministarstvo je održalo sastanke s koordinatorima na razini škola, gradova i općina te s IT centrom Sveučilišta u Mostaru, koji tehnički provodi i upravlja cijelim postupkom, tako da se može početi s prijavljivanjem djece. Želimo istaknuti kako su ovaj sustav i sama metodologija uvelike olakšali roditeljima proces upisa djece u prvi razred osnovnih škola na području županije. Elektroničko prijavljivanje, uz podršku Ministarstva i koordinatora na različitim razinama, predstavlja znatno jednostavniji i praktičniji način prijave. Umjesto tradicionalnih papirnatih obrazaca, roditelji sada mogu prijaviti svoje dijete putem interneta, što štedi vrijeme i napore. Transparentnost procesa omogućuje roditeljima uvid u sve korake upisa, a redoviti pregledi i potvrde školskih koordinatora pružaju sigurnost u ispravnost postupka – rekla je u izjavi za Večernji list Daniela Perić, ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ZHŽ-a.

Koordinatori su na razini županije, općina i gradova u županiji te na razini škola. U obavijesti je naveden popis SUMIT koordinatora koji, osim što koordiniraju i praktički upravljaju postupkom prijavljivanja djece, na raspolaganju su roditeljima za potrebne informacije. Županijska koordinatorica je Dominika Andrijanić, općinski koordinator u Grudama je Srećko Mikulić, u Posušju Ivanka Arapović Galić, gradski koordinator u Širokom Brijegu je Josip Mikulić, u Ljubuškom ih je dvoje – Sandra Bradvica i Stjepan Boto. Sve osnovne i srednje škole imaju svoje koordinatore, neke po jednog, a neke i po dva ili tri, ovisno o veličini škola, odnosno broju učenika i njihovim potrebama.

– To je odlična stvar, korak naprijed, olakšanje. Roditelj ili netko drugi kome on povjeri može prijaviti dijete, ne mora dolaziti, čekati u redu. Prve godine bilo je možda malo tehničkih problema, ali to se brzo rješava. Sad je druga godina, još je razdoblje uhodavanja, rekao bih. Ovi dečki sa Sveučilišta u Mostaru, elektronička podrška, jako su dobri, dobro to ide. Bude određenih zastoja, mnogim ljudima je to tehnički novo, treba strpljenja i vremena. Na kraju krajeva, kad rok za prijavu prođe i neko dijete ostane neprijavljeno, uvijek ostaje stari način da roditelj dođe s djetetom i upiše se u školu – kaže Srećko Mikulić, koordinator za općinu Grude.

Mikulić dodaje da su prošle godine gotovo svi prvašići u trima osnovnim školama i njihovim područnim odjelima u općini Grude elektronički prijavljeni za upis u prvi razred. Tek mali broj ih se iz objektivnih razloga nije tako mogao prijaviti pa su to učinili dolaskom s roditeljima u školu. Dodajmo na kraju da nakon što se učenik prijavi, slijedi propisani postupak utvrđivanja psihofizičkog stanja djeteta, koje provodi stručno povjerenstvo. Stručno povjerenstvo imenuje mjerodavno općinsko odnosno gradsko tijelo za pitanje obrazovanja, u suradnji s mjesnim domom zdravlja, a čine ga stručni suradnici koje škola ima (liječnik pedijatar, školski psiholog i/ili pedagog, stručnjak edukacijsko-rehabilitacijskog profila) i učitelj razredne nastave. Nakon njihova uvida u psihofizičko stanje djeteta, ako je nalaz i zaključak pozitivan, prvašić se može upisati i krenuti u školu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?