Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Počeo postupak stupanja u generalni štrajk liječnika

23. listopada 2017. u 16:38 0 komentara 58 prikaza

Strukovni sindikat doktora medicine i stomatologije Federacije BiH danas je službeno uputio pisanu obavijest Vladi Federacije kojom je počeo postupak stupanja u generalni štrajk, potvrdio je za N1 predsjednik ovog Sindikata Rifad Rijad Zaid.

"Danas je Federalnom ministarstvu zdravstva dostavljena sva potrebna dokumentacija, koja najavljuje početak štrajka. Štrajk ne znači odmah obustavu rada. Mi se sedam mjeseci pokušavamo dogovoriti, a to je da se potpiše Kolektivni ugovor za doktore", rekao je Zaid.

U Ministarstvu zdravstva Federacije su priopćili da još nisu zaprimili nikakvu dokumentaciju Sindikata u vezi najavljenog štrajka.

Osim potpisivanja Kolektivnog ugovora, doktori traže cijenu satnice od 2,35 KM, radni tjedan od 37,5 sati, te povećanje koeficijanata za doktore specijaliste za 1,2.

Također, u Sindikatu napominju da će svi hitni slučajevi biti primljeni i da eventualni štrajk neće ni osjetiti. Svi koji budu vraćeni, bit će pozvani omah po završetku štrajka.

Štrajk je najavljen u devet županija, gdje djeluje ovaj Sindikat, osim u četiri općine Hercegovačko-neretvanske županije.

Zaid je potvrdio da će u štrajk stupiti i zaposleni na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, premda, kako kaže, postoje informacije da su se u toj ustanovi kreirali uvjeti za ispunjenje zahtjeva liječnika u vezi sa uvjetima rada i primanjima liječnika. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.