pred sudom BiH

Počelo suđenje ratnom ministru unutarnjih poslova i zapovjedniku "specijalaca"

dfsasfa
21.03.2017.
u 12:32

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u utorak je počeo sudski proces protiv ratnog ministra unutarnjih poslova Republike BiH Jusufa Pušine i zapovjednika posebne policijske postrojbe Dragana Vikića, koji su optuženi za ratni zločin.

Riječ je o slučaju koji je privukao veliki pozornost bosanskoheregovačke javnosti, jer Vikić slovi za jednog od heroja obrane BiH, a upravo njegovi policajci su odigrali ključnu ulogu u borbama za obranu Sarajeva u travnju i svibnju 1992.

Uz Pušinu i Vikića, optužnica podignuta u prosincu 2016. godine obuhvaća i Nermina Uzunovića i Mladena Čovčića, dvojicu bivših pripadnika postrojbe kojom je tijekom rata zapovijedao Vikić, a odnosi se na likvidaciju osam pripadnika bivše jugoslavenske vojske.

Osam vojnika zarobljeno je u borbama u sarajevskom predgrađu Dobrinja u travnju 1992. godine, kada se pokvario oklopni transporter u kojemu su se prevozili. Oni su nakon toga predani civilnoj policiji i zatočeni u zgradi u kojoj je bilo zapovjedništvo Vikićeve postrojbe.

Zarobljenici su nakon toga strijeljani u Velikom parku u središtu Sarajeva, a njihova tijela su uklonjena i spaljena.

Pušina i Vikić u ovom slučaju optuženi su po zapovjednoj odgovornosti, jer ih se tereti da su znali za zločin, a nisu učinili ništa da kazne počinitelje, dok su Uzunović i Čovčić optuženi kao neposredni izvršitelji zločina.

Iz Tužiteljstva BiH ranije je potvrđeno kako istraga u ovom slučaju nije završena te kako se traga za još nekim osobama koje su bile uključene u likvidaciju ratnih zarobljenika.

Sarajevski odvjetnik Fahrija Karkin, koji zastupa optužene, novinarima je, nakon ročišta održanog u Sarajevu, kazao kako će obrana snažno inzistirati upravo na toj činjenici.

Podsjetio je kako je prvotna istraga obuhvaćala čak četrnaest osoba, da bi se optužnica u konačnici svela na četiri imena, kao i na imena Nedžada Herende te Adina Jusića, koja su po prvi puta objavljena upravo tijekom čitanja optužnice na početku suđenja. Ta su dvojica navodno nedostupna bosanskohercegovačkom pravosuđu.

Odvjetnik Nikica Gržić upozorio je na početku suđenja kako su okrivljenici dovedeni u nepovoljan položaj jer im se sudi po kaznenom zakonu BiH, donesenom nakon rata, a ne onom bivše SFRJ, koji je bio na snazi u vrijeme navodnog počinjenja zločina. Po tom zakonu, kako je istaknuo Gržić, njegov branjenik Pušina ne bi uopće mogao biti optužen jer bivši jugoslavenski kazneni zakon nije poznavao institut zapovjedne odgovornosti za civilne osobe.

Tužiteljica Vesna Ilić najavila je kako će krivnju četvorice optuženih dokazivati izvođenjem 83 svjedoka zločina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije