orašje

Počelo obilježavanje Dana općine

22.10.2016.
u 11:00

Prigodnim petodnevnim sadržajima Orašje obilježava svoj Dan općine 23. listopada, datum iz Domovinskoga rata. Toga dana 1992. postrojbe 106. brigade HVO-a Orašje oslobodile su okupirane Vidovice, a dva dana kasnije oslobođeno je i selo Kopanice. Oslobađanjem ta dva MZ, zaokružen je sadašnji teritorij općine te je odlukom OV-a Orašje 23. listopada određen za Dan općine.

Program je počeo jučer okupljanjem gospodarstvenika na konferenciji Invest In Orašje. Uz gospodarske, sportske i kulturno-zabavne sadržaje te gastro festival, sadržaji će se odvijati do utorka, 25. listopada. Na sam Dan općine, u nedjelju 23. listopada, po tradiciji bit će položeni vijenci kod spomen-obilježja u Vidovicama i održana misa za poginule branitelje u crkvi u Vidovicama, a svečana sjednica OV Orašje održat će se u ponedjeljak, 24. listopada, na kojoj će po prvi put u poslijeratnom razdoblju biti uručena javna priznanja zaslužnima u različitim segmentima javnog i društvenog života općine Orašje. Podsjetimo, početkom devetog mjeseca ove godine vijećnici OV Orašje usvojili su četiri odluke o dodjeli javnih priznanja. Na prijedlog udruga iz Domovinskoga rata, Zlatnu plaketu dobit će 106. brigada HVO-a Orašje zbog zasluga u očuvanju teritorijalnog integriteta i obrane naroda općine Orašje u Domovinskom ratu u razdoblju 1992. - 1995. godine. Uz plaketu ide i 2000 KM koje će udruge iskoristiti za daljnje uređenje spomen-sobe 106. brigade. Na prijedlog MZ Donja Mahala Zlatnu plaketu i novčanu nagradu dobit će i glumac Ivo Gregurović zbog zasluga u organizaciji filmskog festivala Dani hrvatskog filma u Orašju i sveukupnog doprinosa na području kulture u općini Orašje.

Treća Zlatna plaketa i novčana nagrada, na prijedlog vijećnice Eldine Kukuljević, ide prof. dr. Galibu Šljivi zbog zasluga u oblasti znanosti i znanstveno-istraživačkog rada, mnogobrojnih izdanih djela i doprinosu obrazovanja na našem području. Zahvalnicu i novčanu nagradu dobit će i Mediha Isić iz Orašja zbog doprinosa u poboljšanju sigurnosti građana i uvjeta života u zajednici, jer je svojom hrabrošću uspjela identificirati i doprinijeti uhićenju počinitelja razbojstva na našem području. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije