Centar za tehničku kulturu

Počeli od malih robota, danas stasali u inovatore

29.06.2019.
u 16:00

Centar za tehničku kulturu Mostar proslavio je 10. rođendan. U Velikoj dvorani Hrvatskoga doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru pred mnoštvom posjetitelja, uz obilježavanje prvoga desetljeća uspješna rada, dodijeljene su i diplome, njih 300-tinjak djeci, polaznicima radionica Centra u školskoj 2018./2019. te zahvalnice pokretačima Centra za rast i razvoj od njegova samog početka. Svečanost je bila i prigoda da se svi zajedno osvrnu i na rad i razvoj Centra kroz proteklih 10 godina.

Podijelili iskustva

Preko videolinka nazočnima se obratio dr. Ranko Rajović iz Novog Sada, autor inovativnog NTC programa učenja, koji se provodi u više od 20 država Europe, a pozdrave su uputili i prijatelji Centra, stručnjaci i inženjeri iz Zagreba. Nakon posebnog izlaganja dr. Rajovića i upućene rođendanske čestitke svi su se složili da je učenje kroz igru najbolji, najprirodniji pa čak i najzdraviji način učenja, i upravo je to oduvijek i bilo u fokusu Centra – mjesta gdje se kroz zabavu, igru i druženje nauči puno, a da se to nije ni osjetilo ni doživjelo kao učenje.

- Nadamo se kako će s vremenom takvo postati i učenje u školama - kazali su u Centru. Svoja iskustva podijelili su i mladi poduzetnici i inovatori iz Mostara koji su prije 10 godina bili polaznici radionica Centra. Priređena je i izložba radova s radionica art terapije (nova radionica za djecu s poteškoćama u razvoju), robotike te modelarstva i maketarstva. Temeljna misija Centra je omogućiti mladim generacijama pristup praktičnim znanjima iz modelarstva, maketarstva, robotike, elektronike, informatike, dizajna, obrade fotografije i videa, likovnog stvaralaštva, kiparstva i tako im pomoći da u zrelijoj dobi postanu kreativni stručnjaci.

Istraživačka radoznalost

- Kreativne tehničke i likovne aktivnosti služe nam za razvoj vještina i radnih navika te motorike pri rukovanju strojevima i alatima ili ih uče oblikovanju materijala. Program koji djeca prolaze ima kao polazište razvoj kreativnosti, inovativnosti, razumijevanje i poštivanje dječje individualnosti. Učenicima se želi omogućiti izražavanje vlastitih ideja, misli, spoznaja i doživljaja iz svoga okruženja. Time se učenike potiče na istraživačku radoznalost različitih vrsta, oblika i pojava, njihovih funkcija i konstrukcija te na samostalno predočavanje stvari, predmeta i boja. Program obuhvaća ekološki prihvatljive materijale za rad u suvremenim tehnologijama izrade. U kreativnim radionicama tijekom cijele godine odvija se nastava za predškolce, učenike, studente i sve one koje zanima praktična tehnika. U što ranijoj dobi prepoznati talente, usmjeriti ih i omogućiti razvoj, glavni je izazov Centra.•

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?