Financijska analiza

Počele pripreme za isplatu pomoći umirovljenicima

02.07.2021.
u 16:02

Usvojivši informaciju Federalnog ministarstva financija o jednokratnoj novčanoj podršci umirovljenicima, Vlada FBiH zadužila je Federalni zavod MIO da na osnovi ukupnog broja umirovljenika izradi financijsku analizu potrebnih sredstava za njezinu isplatu, piše Večernji list BiH.

Dogovor s umirovljenicima

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike zaduženo je pripremiti prijedlog podzakonskog akta kojim će biti definirana visina nužnih sredstava za isplatu jednokratne novčane podrške i modaliteti isplate po kategorijama umirovljenika, izuzeci od isplate, vremenski okvir isplate jednokratne novčane podrške umirovljenicima, kao i sva druga relevantna pitanja. Informacija za sjednicu Vlade načinjena je nakon što je 24. lipnja održan sastanak predstavnika Vlade FBiH i Saveza udruga umirovljenika u FBiH, a u cilju poboljšanja materijalnog i socijalnog položaja umirovljenika u okolnostima pandemije. Budući da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za usklađivanje mirovina, Vlada FBiH ponudila je podršku za prevladavanje otežanog materijalnog statusa umirovljenika u vidu jednokratne financijske podrške umirovljenicima koji su rezidenti BiH, a mirovine ostvaruju kod Federalnog zavoda MIO, za sve kategorije osim za one koje ostvaruju najviše mirovine. Odgovor na pitanje koliko će novca dobiti umirovljenici s minimalnom, zajamčenom i većim mirovinama te što je predviđeno za one koji imaju razmjerne mirovine, potražili smo u Federalnom zavodu MIO. Međutim, nisu željeli komentirati ovo pitanje uz obrazloženje da je to odluka koju donosi Vlada u dogovoru s umirovljenicima. Savezu udruga umirovljenika FBiH definitivno je potvrđeno kako će umirovljenici u FBiH, njih više od 425.000, dobiti u kolovozu jednokratnu financijsku pomoć od po 120 KM i 100 KM, potvrdio je za Faktor Redžo Mehić, predsjednik Saveza. Na posljednjem sastanku s predstavnicima Vlade predstavnici umirovljenika tražili su da po 120 KM u kolovozu dobiju svi umirovljenici s mirovinama do 478 KM, koliko iznosi zajamčena, a oni koji imaju mirovine iznad te svote, do 2000 KM, dobiju 100 maraka.

Obustave isplate mirovine

Od 1. srpnja umirovljenici koji žive na području BiH, a mirovinu primaju preko bankovnih računa ponovno imaju obvezu preuzimanja čekova. - Obveza preuzimanja čekova bila je na snazi do početka pandemije koronavirusa. Zbog zaštite zdravlja umirovljenika tu smo obvezu privremeno, dok je epidemiološka situacija bila nepovoljna, stavili izvan snage. Kako su se epidemiološke prilike poboljšale, ponovno smo vratili obvezu preuzimanja čekova. Čekove je potrebno preuzeti u razdoblju od 90 dana kako ne bi dolazilo do nepotrebne obustave isplate mirovine. Ako korisnik mirovine ne preuzme tri uzastopna čeka, banka je obvezna o tome obavijestiti Federalni zavod, a mi ćemo potom zaustaviti daljnju isplatu mirovina. Isplata će se ponovno uspostaviti nakon što se korisnik obrati Federalnom zavodu i zatraži ponovnu uspostavu isplate. Svrha obveze preuzimanja čekova je smanjivanje mogućnosti zloporabe u korištenju, kao i obujmu korištenja prava. Pravo na minimalnu i zajamčenu mirovinu uvjetovano je i mjestom prebivališta, odnosno navedeno pravo nemaju korisnici koji žive u inozemstvu (osim u zemljama s kojima imamo potpisan sporazum) te je stoga obveza preuzimanja čekova prvenstveno dokaz da je korisnik prava stvarno nastanjen u BiH - kazao nam je Tomislav Kvesić, glasnogovornik Federalnog zavoda MIO. Provjerili smo i kakvo je stanje po pitanju dostavljanja potvrda o životu. - Kad je riječ o obustavama potvrda o životu, valja naglasiti da svi naši korisnici koji žive u inozemstvu, s izuzetkom RH i Slovenije, imaju obvezu na kraju godine dostaviti potvrdu o životu kako bi im isplata u godini koja slijedi bila uredna. Korisnici koji ne dostave potvrdu suočavaju se s prestankom isplate. Obično bismo obustavljali isplatu u siječnju i veljači, no ove godine zbog korone smo obustavili isplate u ožujku. Obustavljeno je 5196 mirovina pri isplati mirovina za ožujak. Najveći broj obustavljenih isplata je s područja Srbije, njih oko 2500. Druga je Njemačka s nešto manje od 1000 obustavljenih isplata. No, to je i logično s obzirom na to da su to zemlje u koje ide i najviše isplata (vodeća je Hrvatska, no korisnici iz RH ne moraju dostavljati potvrde jer činjenicu smrti korisnika dobijemo putem elektroničke razmjene podataka s HZMO-om). Ovi podaci obustavljenih isplata su iz ožujka, u međuvremenu je pristiglo nešto potvrda, no precizan podatak o tome nemam - kazao je Kvesić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?