izvanredna sjednica

Počela sjednica Zastupničkog doma Federacije BiH

06.12.2017.
u 10:59

Zastupnici Zastupničkog doma Federalnog parlamenta počeli su danas izvanredno zasjedanje na kojem se trebaju očitovati o novom zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, rebalansu ovogodišnjeg proračuna Federacije BiH, te predloženom proračunu FBiH za narednu godinu.

Za razliku od važećeg, u novom zakonu o MIO, koji je Vlada utvrdila 24. listopada, prepoznaju se jednokratna povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do srpnja 1998. godine u iznosu od 10 posto i pet posto povećanja za umirovljenike koji su otišli u mirovinu do 31. prosinca 2007.

Novi zakon će, po mišljenju Vlade FBiH, ublažiti razlike u mirovinama umirovljenika koji su ušli u mirovinski sustav do 1998. godine, a istovremeno će približiti odnosno ujednačiti visine mirovina za unmirovljenike koji su otišli u mirovinu po novom zakonu kroz vrijednost boda od 14 KM.

Razmatrat će se i rebalans ovogodišnjeg federalnog proračuna, u kojem je sedam milijuna KM usmjereno za deset najvećih braniteljskih udruženja od posebnog značaja za Federaciju BiH.

U Nacrtu proračuna FBiH za 2018. godinu povećan je transfer županijama i općinama na 18 milijuna KM. Pri tome je rebalansom proračuna za ove namjene planirano 12 milijuna KM.

Početkom naredne godine očekuje se završetak provedbe Uredbe za zapošljavanje i samozapošljavanje, te je za te namjene predloženo da se izdvoji dva milijuna KM.

Federalno ministarstvo financija, pridržavajući se načela stabilizacijskog djelovanja fiskalne politike, izradilo je Nacrt proračuna Federacije BiH za 2018. godinu, koji iznosi 2.875.051.837,00 KM. To je za 127,4 milijuna KM ili pet posto više u odnosu na ovogodišnji proračun Federacije BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?