obuka

Počela obuka mentora policijskih službenika na probnom radu

19.06.2017.
u 17:45

U Agenciji za školovanje i stručno usavršavanje kadrova danas je započeo prvi ciklus Obuke mentora policijskih službenika na probnom radu koji je pripremljen uz stručnu pomoć ICITAP-a – Međunarodnog programa pomoći u kriminalističkoj obuci Ministarstva pravde SAD-a.

Program menadžer ICITAP-a Charles Bennett i viši savjetnik ICITAP-a Laddie Hancock tijekom uvodnoga sata istakli su povijesnu važnost ovog programa obuke za policijske službenike BiH.

 - Ne da ćete biti mentori, nego ćete biti uzori svim budućim, mladim policijskim službenicima koji Vas nikada neće zaboraviti. Imat ćete priliku oblikovati ih na način da budu policajci kakve građani žele i zaslužuju – kazali su Bennett i Hancock napominjući da je početak ove obuke zapravo početak dugog procesa koji je pripreman godinu dana.

Bennett je zahvalio domaćim policijskim institucijama koje su sudjelovale u pripremi obuke.

Posebice je ukazao na Hancockovu ulogu u kreiranju prijedloga projekta, nazvavši ga 'snagom ovog projekta'.

Predmetnu obuku provest će djelatnici Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova, Policijske akademije FMUP-a i MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, a u skladu s posebno izrađenim nastavnim planom i programom, Priručnikom za obuku mentora policijskih službenika na probnom radu i Priručnikom za rad s policijskim službenicima na probnom radu.

U izradi spomenutih akata sudjelovali su predstavnici Agencije, Policijske akademije FMUP-a, FUP-a i MUP-a TK.

Obuka mentora policijskih službenika na probnom radu trajat će dva tjedna. U prvom ciklusu obuku će pratiti 26 policijskih službenika MUP-a ZDK, dok će u drugom terminu od 3. do 14. jula ove godine predmetnoj obuci pristupiti 21 polaznik iz MUP-a ZDK.

Policijski komesar ZDK Semir Šut u današnjem obraćanju istaknuo je važnost i ulogu projekata koje ICITAP provodi u BiH.

Pozdravio je projekt za obuku mentora budući da je, kako je naglasio, dosadašnja praksa po tom pitanju u našoj zemlji bila pro forme, što je za posljedicu imalo neznanje, improvizaciju i pogreške, dodavši da je upravo to razlog zbog čega policija ima loš ugled u zajednici.

Sa svim rečenim složili su se i  policijski komesar TK Fadil Šljivić te direktor Policijske akademije FMUP-a Nusret Beširević, koji su podsjetili kako je mentorstvo u policiji brojnih zemalja praksa stara desetljećima, te da je bilo krajnje vrijeme da se ta problematika riješi i u našoj zemlji na način da mladi policijski službenici, po okončanju temeljne policijske obuke, u svojim policijskim institucijama dobiju iskusne mentore koji će ih pozitivno usmjeriti i uvesti u posao. 

Ravnatelj Agencije za školovanje i stručno usavršavanje kadrova Branko Vukoja zahvalio je ICITAP-u, kao strateškom partneru Agencije, na svemu što su učinili i čine na polju edukacije policijskih službenika, kazavši da je njihov rad na dobrobit svih građana naše zemlje.

Polaznicima obuke poželio je uspjeh u odgovornom radu, koji ima za cilj profesionalizam i kompetentnost policijskih službenika, zaključujući kako će rezultati njihova rada biti mjerljivi već sljedeće godine.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?