Čitanje i potpisivanje svečane izjave

Počela konstituirajuća sjednica Predsjedništva Bosne i Hercegovine

predsjednistvo_zgrada
Foto: Wikipedija
Autori: FENA/Arhiva, ONASA
17.11.2014.
u 14:15

Intoniranjem državne himne danas je počela konstituirajuća sjednica Predsjedništva BiH. Sjednicu je otvorio aktualni i budući član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a nakon toga će predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) Stjepan Mikić uručiti certifikate Mladenu Ivaniću, Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću, a oni će istim redoslijedom čitati i potpisivati svečanu izjavu.

Bivši članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i Željko Komšić prisustvovati će ovoj sjednici i čestitati novim članovima.

Na kraju ceremonije planirano je obraćanje trojice novih članova Predsjedništva BiH. U skladu s principima rotacije, prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH u novom sazivu biti će Mladen Ivanić.

Članovi Predsjedništva BiH obavljaju dužnost u skladu s Ustavom BiH i Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH, a ovim aktima propisano je da predsjedavajući Predsjedništva BiH iz ranijeg saziva zakazuje konstitutivnu sjednicu novoizabranog Predsjedništva.

Konstitutivna sjednica zakazuje se u sjedištu Predsjedništva u Sarajevu i otvorena je za javnost, a tada novoizabrani članovi Predsjedništva zajednički prihvaćaju dužnost, izgovarajući svečanu zakletvu u prisustvu članova Predsjedništva iz ranijeg saziva nakon čega svaki član Predsjedništva potpisuje tekst svečane izjave.

Predsjedništvo je najviši kolektivni organ izvršne vlasti BiH, predstavlja i simbolizira suverenitet Bosne i Hercegovine, a zadatak mu je koordinirati, odnosno usklađivati rad bh. institucija i braniti interese entiteta, što se odnosi na konstitutivne narode i sve građane.

Između ostaloga je nadležno za vođenje vanjske politike, imenovanje veleposlanika, predstavljanje BiH u međunarodnim organizacijama, vođenje pregovora za zaključenje međunarodnih ugovora te predlaganje godišnjeg proračuna Parlamentarnoj skupštini, uz preporuku Vijeća ministara.

Mandat članova Predsjedništva je četiri godine, a bošnjački, srpski i hrvatski član rotirat će se na poziciji predsjedavajućeg svakih osam mjeseci, u skladu s Izbornim zakonom BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije