Bruxelles

Čović i Izetbegović razgovarali s Mogherini i Hahnom o izazovima BiH na europskom putu

Bruxelles
09.12.2015.
u 11:41

Tema su bili aktualni i budući izazovi BiH na njezinom europskom putu

Konferencija "Europska budućnost Bosne i Hercegovine - 20 godina nakon Daytonskog-pariškog mirovnog sporazuma" održana je danas u Europskom parlamentu u Briselu.

Na konferenciju su sudjelovali predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović, član Predsjedništva Bakir Izetbegović, visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU i potpredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, povjerenik za europsku susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannes Hahn, predsjednik Europske pučke stranke Joseph Daul, predsjednik Odbora za vanjske poslove EP Elmar Brok, visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark, pomoćnik državnog tajnika SAD-a za Europu i Aziju Brian Hoyt Yee, bivša njemačka zastupnica u EP-u i izvjestiteljica za BiH Doris Pack, bivši ministar vanjskih poslova RH Mate Granić te niz drugih europskih stručnjaka.

Glavni cilj konferencije bio je obilježiti 20. godišnjicu Daytonsko-pariškog mirovnog sporazuma i pružiti mogućnost za raspravu o europskom putu BiH koji je nužan za nastavak potrebnih reformi te osiguravanje stabilnosti zemlje.

Članovi Predsjedništva BiH su iskazali spremnost za nastavak započete dinamike kretanja BiH prema članstvu u Europskoj uniji, te naglasili reformsku opredijeljenost svih sudionika procesa.

Rezultati dosadašnjeg rada u procesu europskih integracija predstavljaju dodatnu motivaciju za domaće vlasti da nastave ispunjenje preostalih obveza, među kojima su prioritetni nastavak provedbe Reformske agende, funkcionalan mehanizam koordinacije i prilagodba SSP-a nakon ulaska Republike Hrvatske u EU.

Istaknuli su da svi relevantni akteri u BiH rade na postizanju konačnog dogovora o ovim važnim pitanjima, kako bi BiH mogla predati kredibilan zahtjev za članstvo u EU u što skorije vrijeme. Naglasili su i da su ekonomski pokazatelji u BiH najbolji u zadnjih 10 godina, te da su odnosi u regiji sve stabilniji i bolji. 

Visoka predstavnica Mogherini i povjerenik Hahn su istaknuli bezrezervnu podršku BiH na njenom europskom putu, te pozdravili vidljivi napredak koji je BiH postigla tokom ove godine.
Dodali su da je Predsjedništvo BiH pokazalo snažnu opredijeljenost da iskoristi obnovljeni pristup Europske unije i snažno pokrene proces europskih integracija BiH nakon višegodišnjeg zastoja.

Organizatori današnje konferencije u Briselu bili su zastupnici u Europskom parlamentu – Andrej Plenković (EPP), potpredsjednik Odbora za vanjske poslove; Tonino Picula (S&D), predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH; Dubravka Šuica (EPP), potpredsjednica Izaslanstva za odnose s BiH; Jozo Radoš (ALDE), član Izaslanstva za odnose s BiH; Cristian Dan Preda (EPP), izvjestitelj EP za BiH; te Davor Ivo Stier (EPP), član Izaslanstva za odnose s BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?