Pejčinović-Burić poručila

Poboljšati suradnju Vlade RH s legitimnim predstavnicima Hrvata u RS

05.01.2018.
u 11:11

Dopredsjednik Republike Srpske Josip Jerković i ministar za izbjeglice i raseljena lica RS-a Davor Čordaš sastali su se jučer u Zagrebu s potpredsjednicom Vlade Republike Hrvatske i ministricom vanjskih i europskih poslova Marijom Pejčinović-Burić.

Na sastanku je razgovarano o trenutnoj političkoj situaciji u BiH, položaju Hrvata u RS, programima obnove i povratka, te o problemima prelazaka međudržavne granice u pograničnim dijelovima Slavonski Brod/Bosanski Brod i Stara Gradiška/Bosanska Gradiška.

- Pejčinović - Burić pokazala je veliko razumijevanje prema Hrvatima u BiH, kao jednom od tri konstitutivna naroda. Razgovarali smo o trenutnim programima obnove, a posebno sam izložio program ‘Jedna HR županija - jedna obnovljena kuća u BiH” koji se uspješno u suradnji sa Savezom za povratak izbjeglih i raseljenih Bosanske Posavine provodi već dvije godine – priopćeno iz ureda entitetskog dopredsjednika.

Također, Jerković je, kako se dodaje, ukazao i na problem prelazaka međudržavne granice u pograničnim područjima Slavonski Brod/Brod i Stara Gradiška/Gradiška, te je zamolio potpredsjednicu Vlade RH da se građanima u spomenutim pograničnim područjima sukladno pozitivnim zakonskim propisima omogući brži prelazak granice, kao što to imaju i građani u drugim pograničnim dijelovima.

- Vlada RH uspješno provodi Programe pomoći za Hrvate u BiH, a tu posebno treba naglasiti dobru suradnju sa Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan RH predvođenog državnim tajnikom Zvonkom Milasom i Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje predvođenog državnim tajnikom Nikolom Mažarom, koji su zajedno sa državnom tajnicom Ministarstva vanjskih i europskih poslova Zdravkom Bušić često prisutni na terenu u BiH – naveo je Jerković.

Potpredsjednica Pejčinović-Burić je istaknula da treba poboljšati suradnju tijela Vlade RH s legitimnim predstavnicima Hrvatskog naroda u RS.

-Iskoristio sam prigodu i pozvao potpredsjednicu Vlade RH Pejčinović-Burić da sukladno mogućnostima službeno posjeti Hrvate u RS - izjavio je Jerković.

Ministar za izbjeglice i raseljena lica Davor Čordaš je potpredsjednici Vlade RH uručio brošuru Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica “Ulaganja u povratak Hrvata na područje RS 2011. - 2017.”.

U ovom dokumentu su tekstualno navedeni svi projekti novoizgrađenih ili obnovljenih obiteljskih kuća, izgrađene ili obnovljene infrastrukture, projekti održivog povratka, vjerski objekati i društveni domovi izgrađeni proračunskim sredstvima Vlade RS-a i pomoći međunarodne zajednice i drugih donatora kroz donacije ili kreditna sredstva. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?