Denis Zvizdić

Poboljšati suradnju Vijeća ministara i civilnog društva

Denis Zvizdic
02.02.2016.
u 14:08

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se danas u Sarajevu sudionicima konferencije „Zvono za promjene“ organizirane od strane Centra za promociju civilnog društva (CPCD) i USAID-a s ciljem jačanja institucionalne suradnje Vijeća ministar BiH i organizacija civilnog društva. 

- Naš prioritetni cilj je Europska unija. Ugovor o Europskoj uniji jasno utvrđuje da samo zemlje koje poštuju i promoviraju načela ljudskog dostojanstva, slobode, jednakosti i vladavine prava mogu postati dio ove moderne obitelji demokratskih zemlja. Na tom putu moramo uložiti zajedničke napore kako bismo uspostavili snažan pravni i institucionalni okvir za efikasnu implementaciju europskih standarda. U tom smislu Vijeće ministara BiH i organizacije civilnog društva nisu i ne trebaju biti strane, nego partneri u procesu europskih integracija, rekao je Zvizdić.  

- Samo afirmirano građansko društvo u kojem organizacije civilnog društva - a što su po definiciji sve nevladine, neprofitne strukture u koje se građni organiziraju u cilju ostvarivanja zajedničkih ciljeva – i institucije države surađuju, može unaprijediti participativnu demokraciju i tako poboljšati zakonski i administrativni ambijent za razvoj i napredak zemlje, naveo je Zvizdić. 
                     
- Imajući ovu činjenicu u vidu, Vijeće ministara je već uložilo napore da se unaprijedi započeti proces izgradnje institucionalnog i pravnog okvira za razvoj konzistentnog i funkcionalnog dijaloga Vijeća ministara BiH s civilnim društvom. Sporazum o suradnji između Vijeća ministara BiH i nevladinog sektora u BiH iz 2007. godine postigao je određene rezultate – ojačala je suaradnja između vlasti i organizacija civilnog društva, javne konzultacije postale su obvezni dio procesa izrade pravnih propisa, djelomično je unaprijeđen i pravni okvir i praksa javnog financiranja programa i projekata nevladinih organizacija. Ipak, ovaj proces može i treba biti puno dinamičniji. On treba rezultirati efikasnijim mehanizmima koji će u konačnici poboljšati ambijent za suradnju civilnog društva s javnim institucijama. S tim u vezi, Vijeće ministara se jasno opredijelilo za nastavak započetih aktivnosti na donošenju novog, revidiranog Sporazuma o suradnji Vijeća ministara BiH i civilnog društva u BiH. Revidirani Sporazum bi na najbolji način, na razini nadležnosti države BiH, trebao ponuditi rješenje za uspostavu optimanog modela institucionalnog mehanizma za suradnju Vijeća ministara i civilnog društva u okviru kojeg bi se civilno društvo pojavilo kao istinski partner i stručni savjetodavac Vijeću ministara BiH, rekao je Zvizdić. 

Dodao je kako u skorom razdoblju očekuje da predstavnici Vijeća ministara te stalnih tijela Vijeća ministara BiH odnosno Direkcije za europske integracije i Ureda koordinatora za reformu javne uprave u okviru Radne grupe, na razini ustavnih i zakonskih nadležnosti države Bosne i Hercegovine, poduzmu konkretne aktivnosti na reviziji Sporazuma. 

- Ovdje očekujemo i konstruktivne prijedloge predstavnika nevladinih organizacija i implementatora programa i projekata usmjerenih na razvoj dijaloga i saradnje države i civilnog društva u BiH, pojasnio je. Svakako želim naglasiti, uzimajuću u obzir ustavne i zakonske nadležnosti, 

Pozvao je zainteresirane javnosti i organizacije civilnog društva da se na partnerski način, organizirano i koordinirano uključe u proces kreiranja, provođenja, monitoringa i evaluacije pravnih propisa i instrumenata javnih politika te da kao korektiv djeluju na Vijeće ministara BiH kako bi "zajednički postali istinsko društvo boljih vrijednosti i jednakih šansi za sve naše građane".

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?