Nužno podići sigurnost i zaštititi se

Po digitalnoj sigurnosti BiH je posljednja u Europi

cyber-kriminal
07.11.2022.
u 11:10

Najveći pad u odnosu na prethodno izvješće BiH bilježi upravo u segmentu cyber-sigurnosti, gdje smo nazadovali za 23 mjesta.

Poslovni sektor BiH najugroženiji je u Europi kad je riječ o digitalnim prijetnjama i mogućim cyber-napadima. Prema globalnom istraživanju kvalitete digitalnog blagostanja, među 117 analiziranih država BiH se nalazi na 80. mjestu, dok smo na posljednjoj, 38. poziciji ako promatramo samo europske države.

Najveći pad u odnosu na prethodno izvješće BiH bilježi upravo u segmentu cyber-sigurnosti, gdje smo nazadovali za 23 mjesta. Ti podaci, s brojnim primjerima cyber-napada u BiH, jednostavno zvone na uzbunu. Evidentno je kako je potrebno o tom problemu mnogo više govoriti, a što je još i važnije, početi s provedbom mjera kojima bi se povećala sigurnost u digitalnom prostoru.

Prepoznajući ove probleme, Udruga za digitalnu transformaciju BiH odlučila se aktivno angažirati na edukaciji i podizanju svijesti o značaju cyber-sigurnosti, koja je neodvojivi dio ukupne digitalne transformacije. O tome kakve sve opasnosti prijete i kako ih uspješno prevladati, govorit će se na Cyber Security Summitu koji će se održati 17. i 18. studenoga u hotelu Tarčin Forest Resort u organizaciji Udruge za digitalnu transformaciju.

Projekt digitalne transformacije malih i srednjih poduzeća u BiH provode GIZ i EBRD. Senad Džananović, predsjednik Udruge za digitalnu transformaciju, ističe kako je jako važno podići svjesnost tvrtki i pojedinaca da su im znanja iz oblasti cyber-sigurnosti nužna kako bi sačuvali svoje podatke, financijska sredstva i intelektualno vlasništvo.

- Najgore je razmišljati da se to događa nekom drugom i negdje drugdje jer, nažalost, već je veliki broj tvrtki u BiH bio žrtva cyber-kriminalaca i pretrpio ogromnu štetu - rekao je. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije