Izložba Šemse Gavrankapetanović

Plodovi umjetničkog stvaralaštva koje je trajalo blizu pet desetljeća

03.02.2017.
u 08:00

Franjevačka galerija u Širokom Brijegu nastavila je i tijekom 2017. godine predstavljati ljubiteljima umjetnosti svjetske velikane. Ovog puta širokobriješka publika mogla je pogledati retrospektivnu izložbu sarajevske umjetnice Šemse Gavrankapetanović. Izložba je ostvarena u suradnji s Umjetničkom galerijom BiH, koja je istu ovu izložbu udomila 8. prosinca 2016. godine, u povodu obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

Reducirani oblik

Za razliku od sarajevske, izložba u Širokom Brijegu izvedena je u nešto reduciranijem obliku zbog prostornih ograničenja same galerije. “Na naše zadovoljstvo, unatoč svim poteškoćama, uspješna suradnja dviju galerija odvija se na zavidnoj razini i siguran sam kako će se i nastaviti. Umjetnici su tu kako bi stvarali i nudili te bili prepoznati i viđeni”, rekao je fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije.

Šemsa Gavrankapetanović rođena je u Sarajevu 1945. godine. Akademiju likovnih umjetnosti završila je u Beogradu 1968. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića, gdje je također završila i postdiplomski studij u klasi prof. Stojana Ćelića. Od 1972. do 1992. godine radila je kao kustosica zbirke umjetničkih djela u Saveznom izvršnom vijeću. Živi i radi u Beogradu i Herceg Novom.

“Ovo je vrlo relevantna izložba koju nam je ovaj prostor dopustio, a koja opet nastoji predstaviti cjelokupan rad slikarice Šemse Gavrankapetanović, koji je trajao gotovo 50 godina, te su izložene slike koje je radila neposredno nakon završetka likovne akademije i magistarskih studija, od 1970. godine pa sve do danas”, rekao je direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović, koji je čest gost ove galerije.

- Njezino cjelokupno umjetničko stvaralaštvo dugo je pet desetljeća, može se zaključiti kako je Šemsa Gavrankapetanović od samih početaka pokazivala umjetnički talent koji je s vremenom razvijala na sebi svojstven način. Nizale su se različite evolutivne faze kroz njezino stvaralaštvo, ali je ipak ostala prepoznatljiva i dosljedna sebi. Svjetske trendove nije posebno pratila, ali oni su se ipak, s vremena na vrijeme, prijavljivali na njezinim djelima. Svojim opusom koji u sebi nema ni nametljivosti ni agresivnosti, umjetnost Šemse Gavrankapetanović na prvi pogled može se doimati neupadljivo i samozatajno, ali bogata izlagačka djelatnost, kao i ogroman opus koji stoji iza nje, svjedoči o upornosti i ustrajnosti umjetnice da istražuje, kazuje i nanovo stvara. To je usud kojem nema kraja i od kojeg se ne može pobjeći, tek ponekad zastati i osvrnuti se, stoji u predgovoru izložbi koji je napisala Ivana Udovičić.

Usud kojem nema kraja

Izložbu je proglasio otvorenom akad. graf. Ante Vican, stručni suradnik Ministarstva znanosti. Program je vodila Kristina Ćavar, a svojim glazbenim brojevima u program su se uspješno uklopili polaznici Glazbene škole Široki Brijeg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?