Maslinari na širem području Neuma pretrpjeli velike štete od požara

Plodove masline trebat će čekati pet, možda i 10 godina

26.08.2022.
u 08:28

Iako su stradali nasadi u više naselja, uputili smo se u Broćanac, prijestolnicu bh. maslinarstva. Tu u Broćanskom polju rastu najstarije masline u BiH, neke stare i 200 godina

- Tužno i žalosno, ne znam što bih drugo kazao za prizore u maslinicima u Broćancu i okolnim naseljima - kaže za Večernji list Slavko Katić iz Neuma nakon uvida u stanje maslinika. Sretan je što do njegovih nasada u Hotnju Hutovskom vatra nije došla, ali suosjeća s kolegama prijateljima i znancima.

Otvoreno prema moru

Iako su stradali nasadi u više naselja, uputili smo se u Broćanac, prijestolnicu bh. maslinarstva. Tu u Broćanskom polju rastu najstarije masline u BiH, neke stare i 200 godina. Polje je otvoreno prema moru odakle mu stiže ne samo od okružja topliji zrak nego i po koje zrnce soli. Moramo kazati da je i nas prizor rastužio, naišli smo na mlade maslinike s maslinama bez zelena lista, a uz mlade masline posebice su stradala najstarija stabla. Vatra se jednostavno oko njih zabavljala, gorjela su debla i stari panjevi, pucale grane pa je na nekim stablima ostala samo kora.

- Maslina je neuništiva, stara stabla će se obnoviti, mladi izbojci udarit će iz žila, no plodove će trebati čekati pet, možda i 10 godina - kaže Josip Matić Lolo, jedan od najnagrađivanijih bh. maslinara, stojeći kraj raspukle stare masline.

- Što se tiče mene i moje obitelji, ovdje u Donjem polju imali smo četiri maslinika, oni su svi 90, 100 posto stradali, barem za ovu sezonu, a dva maslinika su nam ostala zdrava jer tu je obranjeno, nije se požar proširio. Zahvaljujući tome kako je maslina dobro ponijela, imat ćemo ulja za sebe i za prijatelje, a za prodaju će biti "tanko". Sad ćemo pratiti kako će masline reagirati. Ove stare će malo teže jer su im i žile nagorene u panju pa treba čekati nove da niknu iz korijena jer, kažu, maslina je besmrtna. Treba prijaviti štetu u Općini pa će izaći komisija na procjenu. Čekamo i što će struka kazati jer nismo imali ovaj slučaj. Ja imam atomizer pa sam masline gdje je ostala koja zdrava grana osvježavao, davao vodu i aminokiseline - kaže Lolo. Ono što je čudno, većina maslinika je obrađena, oko stabala je zemlja okopana, a krošnje opet izgorjele.

- Vjetar je bio nenormalan, nikad to nisam doživio. Raspirivao je vatru, i vatrogasci su imali probleme, morali su bježati - veli Lolo te naglašava da je Prapratnica, gdje je bilo borbe i za kuće, još gore stradala, potom Praovice… U Prapratnici su stradali i pčelari…

Stradali i vinogradi

Nisu stradale samo masline, nego i vinogradi pa tek zasađeni voćnjaci smokava... Štetu je pretrpio i Ivo Matić iz Grabovina kod Čapljine, čiji je maslinik također u Broćancu. - Stradao mi je jedan maslinik s 40-ak maslina. Vatra je išla munjevito, ako je šuma ili trava bila 3-4 metra od masline, ništa nije pomoglo - kaže Ivo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?