Denis Zvizdić

Plenkovićev posjet BiH potvrdit će dobru suradnju i partnerstvo s Hrvatskom

Denis Zvizdić
26.10.2016.
u 14:12

Zvizdić je za Plenkovića kazao kako ga doživljava kao političara koji dijeli europske vrijednosti uključujući tu vladavinu prava i poštivanje suvereniteta svake države te kako očekuje da će to biti i temelj njegova odnosa prema BiH.

Hrvatska je prijatelj i važan partner Bosni i Hercegovini a najavljeni posjet hrvatskog premijera Andreja Plenkovića našoj zemlji bit će još jedna potvrda dobre međudržavne suradnje, ocijenio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić.

Premijer Plenković trebao bi doputovati u dvodnevni službeni posjet BiH u petak, a Zvizdić koji će mu biti domaćin je u intervjuu za TV 1 istaknuo kako je Hrvatska važan zagovornik europskog puta BiH.

"Svjedočim tome da je Hrvatska država koja nam je u posljednjih 18 mjeseci značajno u svim fazama i unutar svih institucija EU-a gdje ima svoje predstavnike, pomogla da u ubrzanoj dinamici prelazimo faze koje su bile na europskom dnevnom redu BiH", kazao je Zvizdić.

Pojasnio je kako od posjeta premijera Plenkovića očekuje još jednu potvrdu dobrosusjedske suradnje.

"Očekujem da ćemo orijentaciono dogovoriti datum ili vrijeme kada ćemo održati zajedničku sjednicu vlade Hrvatske i Vijeća ministara BiH. Svakako ćemo razgovarati o brojnim projektima, s tim da ću, što se mene tiče, u fokus staviti ekonomska pitanja i zajedničke ekonomske projekte poput buduće izgradnje zajedničkog infrastrukturnog projekta mosta u Gradiški, jadransko-jonsku autocestu i plinovod, pitanja otvaranja nekih novih graničnih međunarodnih prijelaza i generalno zajedničkog nastupa na tržištima ili na privlačenju velikih investitora na područje zapadnog Balkana", kazao je Zvizdić.

Najavio je i kako očekuje potpisivanje ranije načelno dogovorenog sporazuma o europskom partnerstvu kojim bi Hrvatska pružila stručnu pomoć BiH u ispunjavaju obveza na putu ka eventualnom članstvu u EU-u.

Zvizdić je za Plenkovića kazao kako ga doživljava kao političara koji dijeli europske vrijednosti uključujući tu vladavinu prava i poštivanje suvereniteta svake države te kako očekuje da će to biti i temelj njegova odnosa prema BiH.

"To je politika koja u fokus stavlja dobrosusjedske odnose i koja u potpunosti odgovara trenutačnoj fazi i narednim koracima koji stoje pred BiH. Europski put i ekonomski razvoj", kazao je Zvizdić.

Komentirajući ocjene hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović kako je potreban "Dayton 2" Zvizdić je izjavio da s takvim inicijativama treba biti "oprezan".

"Riječ je o kompleksnom i vrlo složenom pitanju koje možda sa strane izgleda prilično jednostavno ali je u svojoj sadržajnosti i suštini vrlo kompleksno. Ono zahtijeva ogromno strpljenje, jako veliki trud i beskrajnu spremnost na postizanje kompromisa", kazao je Zvizdić.

Ustvrdio je kako ni postojeći daytonski okvir nije zapreka provedbi reformi u BiH jer svi žele da ona bude bolje uređena država a postoje različiti modaliteti kako do toga doći.

"Mislim da je najbolji put da to radimo u skladu s fazama koje ćemo imati na našem putu ka EU-u", ocijenio je predsjedatelj Vijeća ministara BiH dodajući kako je svaka rasprava o preustroju BiH otvranje vrlo kompliciranog pitanja. 

Zaključio je konstatacijom kako vjeruje da se Hrvatska niti njena nova vlada neće miješati u unutarnje poslove BiH jer premijer Plenković dobro poznaje stanje, ima veliko iskustvo i dobro zna što su europske smjernice.

"Mislim da će on biti važan zagovornik europskog puta naše države", kazao je Zvizdić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?