Izborima u Mostaru ispunjen je prvi uvijet EU-a

Plenković podržao Marija Kordića i HDZ, a Komšić probošnjački blok

18.12.2020.
u 10:30

U završnici kampanje za lokalne izbore u Mostaru upućne su najsnažnije političke poruke, a u nju su se uključili i najsnažniji igrači potvrđujući kako će nedjeljna odluka birača u gradu na Neretvi imati utjecaja i na druge procese.

Zbog problema koje je imao s Covidom-19 od planiranoga dolaska u Mostar odustao je hrvatski premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković te je video vezom iz Zagreba s Mostarom uputio jasnu potporu HDZ-u BiH i njihovu vodećem kandidatu Mariju Kordiću, dok je pak istodobno nametnuti hrvatski član BiH Predsjedništva Željko Komšić u Mostaru podrupro probošnjački blok na izborima što ponajprije govori o tome koga on zastupa, te tko ga je i birao, piše je Večernji list BiH. 

Odlučujući izbori za Hrvate

Plenkovićeva potpora dolazi nakon dvaju vrlo važnih rasprava koje je Hrvatska potaknula u Europskome parlamentu te konferencije o mogućoj reviziji Daytonskog sporazuma.

“Nakon dugih 12 godina ovi izbori zasigurno su od velike važnosti za Hrvate na području Mostara, a možda i odlučujući za dobrobit nam hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini”, rekao je Plenković na online sastanku kojemu su nazočili i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović te drugi dužnosnici ove stranke iz Mostara.

Kako je priopćeno iz HDZ-a BiH predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u svome je obraćanju istaknuo čvrstu potporu dr. Mariu Kordiću, nositelju liste Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za Gradsku izbornu jedinicu Mostar, kao i svim kandidatima i listama Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine za predstojeće lokalne izbore u Gradu Mostaru. 
“Kao naša sestrinska stranka ostanite konstruktivna politička snaga te predvodnik europskog puta i gospodarskih reformi za izgradnju kvalitetnije budućnosti čitave BiH a posebno Mostara. 20. prosinca u Mostaru biramo kvalitetu života i sigurnost, zaključio je Andrej Pleković, predsjednik HDZ-a i predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Dodao je kako Hrvati u BiH moraju ostati okupljeni oko politike zajedništva kako bi popravili vlastitu političku poziciju.
“Nastavimo kroz izgrađeno zajedništvo ostvariti političku ravnopravnost Hrvata kao jednog od tri konstitutivna naroda u BiH te napredak BiH na putu prema članstvu u EU i NATO-u, pri čemu imate našu bezrezervnu potporu”, rekao je predsjednik hrvatske Vlade. U nedjelju se u Mostaru nakon punih 12 godina održavaju lokalni izbori na kojima će građani birati novi saziv Gradskog vijeća iz kojega se posredno bira i gradonačelnik.

Ustavni sud BiH je 2010. godine osporio dijelove Izbornog zakona BiH koji se odnose na grad Mostar. Tek sredinom ove godine vodeći hrvatski i bošnjački političari, čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović su se uz pritisak međunarodnih dužnosnika dogovorili oko izbornih propisa za Mostar.

‘Šovinistička politika’

Za razliku od Plenkovića koji je podržao vodeću hrvatsku stranku, nametnuti član BiH Predsjedništva je jednako kako je izabran uz kampanju mržnje i straha pozvao Mostarce da na izborima podrže probošnjački politički blok kojega predvodi SDA poručujući kako hercegovačko središte nikada neće biti hrvatski stolni grad. Bio je u pratnji čelnika Liberalno demokratske partije Srbije Čedomira Jovanovića, koji je inače statistička pogreška s posljednjih srbijanskih izbora, te članovima Koalicije za Mostar kojoj je na čelu bošnjačka SDA. Poručio je kako Mostar ne može biti hrvatski stolni grad.

"Nema u BiH bilo čijih stolnih gradova. To je jedna politika šovinistička koja nažalost traje na ovim prostorima predugo i evo vam ljudi prilike na izborima da je okončate”, dodao je.

Odbacio je kritike iz Naše stranke i SDP-a BiH da se njegov DF našao u bloku bošnjačkih stranaka pravdajući to interesom Mostara i države BiH.

“Prirodnije je da su SDP i Naša stranka bili s nama i to ne samo u Mostaru. Sve ovo sa čime suočava BiH zaslužuje jedan jedinstveni odgovor. Ne možete nama fakturirati da smo mi bošnjačka stranka i da smo satelit SDA”, dodao je Komšić. Nije odgovorio na upit zašto nije prošetao cijelim gradom, nego samo istočnim dijelom. 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije