Gospodarstvo

Platforma BH dijaspore u Švicarskoj podloga za bolje ekonomsko povezivanje

dijaspora
Foto: VL FOTO
18.11.2015.
u 14:27

- Premijer Tuzlanske županije Bego Gutić održao je danas sastanak s predstavnicima bosanskohercegovačke dijaspore u Švicarskoj na kojem je predstavljen projekt "Platforma BiH dijaspore u Švicarskoj“. Projekt koji će ujedno i uvezati sva udruženja dijaspore u Švicarskoj inicirala je Vlada Švicarske u saradnji s udruženjem "i-dijaspora“. Cilj je prepoznati potencijale i kroz investicijska ulaganja bh. državljana koji žive i rade u Švicarskoj osnažiti ekonomsku saradnju BiH i Švicarske. Osim predstavljanja projekta, tokom sastanka uspostavljena je podloga za stratešku vezu i buduću saradnju. -Želja nam je da pomognemo dijaspori da se ponovno približi BiH. Već postoji interes naših ljudi da otvaraju ekonomsku saradnju s firmama u BiH, ali se javljao problem nepoznavanja institucionalnog uređenja u BiH - istaknuo je predsjednik udruženja "i-dijaspora“ u Švicarskoj Ivica Petrušić. Premijer Gutić ovom prilikom ukazao je na prostor i potrebu eventualnog ulaganja zainteresiranih potencijalnih investitora.

-BiH mora iskoristiti potencijal koji imamo, a koji se zove naša dijaspora. Taj dio je posebno obrađen i u našoj strategiji razvoja 2016-2020. Postoje dva smjera te suradnje. Jedan je identifikacija investitora koji žele ulagati u projekte u drvnoj industriji i poljoprivrednoj proizvodnji, što su neke od komparativnih prednosti naše županije, a drugi je realizacija infrastrukturnih projekata - rekao je premijer Gutić. Sastanak s predstavnicima Tuzlanske županije gosti iz Švicarske inicirali su na bazi dosadašnjih iskustava i prethodno realiziranih projekata sa Švicarskom agencijom za razvoj i saradnju (SDC) i preporuka švicarskog veleposlanstva u BiH. S obzirom da je današnji sastanak bio informativnog karaktera u narednom periodu će uslijediti i potpisivanje protokola o saradnji dijaspore, Vlade Tuzlanske županije, Udruženja za razvoj NERDA, preko koje bi se realizirao značajan dio ovih investicija, te švicarskog veleposlanstva u BiH.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije