Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Plastični kirurzi otkrivaju u koji dio ženskih grudi i muškarci i žene najviše gledaju

Gledajući u grudi i muškarci i žene gledaju u područje oko bradavica, otkrivaju estetski kirurzi koristeći tehnologiju praćenja oka.
03. prosinca 2019. u 17:45 0 komentara 228 prikaza

Ova istraživanja mogla bi poboljšati rezultate kozmetičke i rekonstruktivne kirurgije pružanjem objektivnije mjere estetike grudi.

Tri četvrtine "vremena gledanja" bilo je usmjereno na područja donjeg dijela dojke i bradavica, koja su privukla najviše pažnje od muškaraca i žena, otkrili su istraživači za dailymail.co.uk.

Nadalje, ljudi najvjerojatnije gledaju prema takozvanom kompleksu bradavice, za koji je utvrđeno da je 'najčešća točka početne fiksacije'. "Zahvaljujući objektivnoj analizi uzorka pogleda promatrača, tehnologija praćenja oka može pružiti bolji uvid u vizualnu percepciju estetike i simetrije grudi", rekao je liječnik Piotr Pietruski iz Memorijalne bolnice u Varšavi.

U istraživanju je od 50 muškaraca i 50 žena zatraženo da ocijene estetiku i simetriju osam vrsta ženskih grudi koje se razlikuju u veličini i stupnju ptoze, odnosno „progiba“. Tim je pomoću tehnologije praćenja očiju utvrdio u koje se dijelove grudi zagleda svaka osoba - i na koliko dugo.Otkrili su da su ključne karakteristike uzoraka pogleda kod žena i muškaraca "u osnovi iste", usprkos nekim razlikama na temelju spola promatrača i vrste grudi koja se promatra. Iznenađujuće, gornja regija dojke uglavnom nije privlačila pažnju promatrača - iako su muškarci pridavali više pozornosti gornjoj dojci nego žene ", rekao je dr. Pietruski.

Pitanje o tome što grudi čini privlačnim važno je za plastične kirurge i pacijente, rekli su istraživači, imajući u vidu i kozmetičke i rekonstruktivne postupke na dojkama.

Ali za grudi - kao i za druga područja tijela - kirurzi i pacijenti mogu imati različite ideje o atraktivnosti.Tehnologija praćenja oka tako pruža alat za objektivniju procjenu čimbenika koji utječu na vizualnu pažnju i atraktivnost. Nalazi, posebno oni koji vrše "vrijeme privlačenja pažnje", mogu prepoznati čimbenike koji utječu na privlačnost dojki ", rekao je dr. Pietruski.

"Ti bi podaci mogli biti korisni za razumijevanje i naknadnu standarizaciju subjektivnih postupaka procjene dojke, a možda bi čak olakšali komunikaciju kirurga i pacijenta u vezi s prioritetima operacije", dodao je. "Treba naglasiti da još uvijek ne znamo kako se parametri vizualnog uzorka prevode na subjektivnu procjenu privlačnosti dojki."

Istraživanje dodaje rezultate prethodnih istraživanja plastične kirurgije koristeći tehnologiju praćenja očiju koje su na sličan način imale za cilj identificirati čimbenike koji utječu na privlačnost dojki. Na primjer, istraživači sa Sveučilišta Stanford otkrili su da obnavljanje kompleksa bradavice igra važnu ulogu u ponovnom uspostavljanju normalnih obrazaca gledanja rekonstruiranih grudi nakon mastektomije.

"Bili smo u stanju razumjeti na što konkretno gledaju pacijenti, a isto tako shvatili smo gdje možemo poboljšati naše rezultate", rekao je plastični kirurg Gordon Lee. "Razumijevanjem obrasca pogleda pacijenata preoperativno i postoperativno, možemo se usmjeriti na svoje kirurške postupke kako bismo postigli optimalnu simetriju."

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.