korisni savjeti

Planirate na odmor: Kako zaštititi stan ili kuću od provalnika

provala
31.05.2019.
u 08:34

Dolazi ljeto i mnogi planiraju godišnje odmore.  Lipanj, srpanj i kolovoz vrijeme i kada lopovi "zadovoljno trljaju ruke", jer je baš u to vrijeme povećan broj provala u stanove i kuće.

U prva četiri mjeseca ove godine, prema riječima Mirsada Šukića, načelnika Odjela za imovinske delikte u MUP-u Sarajevske županije, prijavljeno je 205 kaznenih djela provala u stanove, kuće i vikendice, od čega ih je 64 rasvijetljeno, te još 12 iz prošle godine, piše Faktor. 

- Zbog izvršenja ovih kaznenih djela uhitili smo 52 osobe. Od ukupnog broja, zabilježili smo 55 provala u stanove, 140 u kuće i 10 u vikendice. U 45 slučajeva kazneno djelo provale izvršeno je na način lomljenja cilindrične brave, što je signal ljudima da postavljaju što kvalitetnije brave. U 150 slučajeva kazneno djelo provale izvršeno je zapiranjem na vrata i prozore. Zvuči stereotipno, ali logično je da ćete, ako imate stan u prizemlju zgrade, poduzeti neke mjere zaštite od provale, bilo da je to postavljanje gelendera na prozore, zatvaranje balkona, ugradnja svjetlosnih senzora osjetljivih na pokrete, alarma ili postavljanje video nadzora - kaže Šukić.

A, kako vam se najiščekivanije razdoblje u godini ne bi pretvorio u noćnu moru, dobro je prije odlaska na putovanje poduzeti mjere zaštite od provala.

Savjete koji će vam pomoći da svoj životni prostor osigurate od provalnika dok ste odsutni za Faktor je dala Daniela Gogić, direktorica marketinga, komunikacija i kontrole u zaštitarskoj agenciji "Securitas BH".

Ugradnja alarma

Najbolji način zaštite stana, kuće i poslovnog prostora je alarmni sustav koji je priključen na dojavno-operativni centar agencije za zaštitu. Njegova prednost je ta što će u trenutku oglašavanja alarma, put vašeg stana, kuće ili poslovnog prostora, krenuti mobilna patrola agencije. Ako netko sebi ne može priuštiti cijelogodišnje troškove ove usluge, postoji mogućnost prenosivog alarmnog sustava koji se postavlja samo privremeno u prostoru u kojem nitko neće boraviti određeno vrijeme.

Osigurajte vrata i prozore

Prije odlaska na odmor provjerite da je svaki otvor u kuću dobro zatvoren i zaključan. Prozori u prizemlju kuće ili stana i ulazna vrata trebaju biti osigurani pojačanim sustavima kao što su čvrste brave, blindirana vrata i rešetke koje je poželjno postaviti na staklene otvore. Ako imate alarmni sustav pored detektora pokreta i dima, dobro je na sve otvore postaviti magnetni kontakt, jer u slučaju njihovog otvaranja, alarmni signal doći će u centar agencije za zaštitu.

Ugradite kamere

U domaćinstvima nije neophodno imati video praćenje, bilo da je riječ o snimanju ili praćenju video signala u centru agencije. Naravno, ukoliko netko želi imati mogućnost da u svakom trenutku na mobilnom telefonu ili tabletu vidi što se događa u njegovom stanu ili kući, postoji i ta mogućnost. Snimljeni materijal je koristan u slučaju da se dogodi provala i krađa.

Tajmer za svjetlo

Tajmeri za svjetlo su korisni, posebno kada je riječ o rasvjeti koja se uključuje na pokret. Time onemogućavate provalnika da dugo vremena bude zaštićen mrakom. Također je korisna i rasvjeta koja se pali i gasi u nepravilnim razmacima, jer je u tom slučaju teško znati aktivira li je netko ili se pali sama. 

Što ne biste trebali raditi

Na društvenim mrežama ne objavljujte da putujete jer je to direktna informacija nedobronamjernima da su stan ili kuća prazni.

Također, nije dobro postavljati fotografije vrijednih stvari, koje imate u svom stanu ili kući, na internetu.

Ne ostavljajte ključ od kuće ispod otirača ili saksije s cvijećem.

U blizini prozora ili vrata ne ostavljajte predmete na koje se lako popeti i tako ući u više katove.

Dobro je još znati

Ako ste u mogućnosti, pored glavne brave na ulaznim vratima ugradite i dodatnu – pomoćnu bravu.

Uložak brave postavite tako, da dio koji je okrenut prema vani bude ravan s vratima, tako da ga je nemoguće obuhvatiti "papagajkama" i polomiti.

Ne spuštajte do kraja roletne na prozorima, jer lopovi i to prate i donose zaključak da nitko ne boravi u stanu ili kući.

Ne držite novac i zlatni nakit u posudama na komodi, ispod jastuka ili u ormarima među rubljem, jer ih lopovi prvo tu traže.

Zapišite serijske brojeve oružja i skupocjenih uređaja, jer ih je tako, u slučaju krađe, lakše pronaći.

Prije putovanja dajte susjedu ključ od sandučića za poštu, jer nagomilana pošta alarm je provalniku da u stanu tih dana nitko ne boravi.

Ključ ostavite pouzdanoj osobi

Dobro je da nekome kome vjerujete ostaviti ključeve od stana ili kuće. Takva usluga može se dogovoriti i s agencijom za zaštitu. Povremeni, vremenski nepravilni obilasci prostora znak su da netko brine i da može svakog trenutka doći u stan ili kuću. To je jedan od najkorisnijih oblika zaštite ako u stanu ili kući nije ugrađen alarm.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?