NACRT PRORAČUNA HNŽ-a ZA 2014.

Plaće se neće dirati, više novca za bolnice

Vlada HNŽ
27.02.2014.
u 09:20

Prema nacrtu, proračun za ovu godinu bi trebao iznositi 180,416.990 konvertibilnih maraka

Pred zastupnicima u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije u petak će se naći nacrt proračuna za 2014. godinu koji je izradila i predložila Vlada HN županije.

Javna rasprava

Prema nacrtu, proračun za ovu godinu bi trebao iznositi 180,416.990 konvertibilnih maraka. Cilj proračuna za ovu godinu je ne dirati plaće proračunskih korisnika, te je tako na stavci za plaće za ovu godinu planirano 113,354.556 KM. Budući da će nacrt proračuna biti upućen na javnu raspravu, a o istom će se očitovati i Skupština HN županije, očekuje se određeni broj amandmana koji bi u velikoj mjeri trebali izmijeniti visinu sredstva na određenim stavkama. Vlada HN županije tako će i ove godine nastojati osigurati dostatna sredstva za visokoškolske ustanove u ovoj županiji (Sveučilište u Mostaru i Univerzitet “Džemal Bijedić”). Također, ova županija je jedan od osnivača Sveučilišne kliničke bolnice Mostar zbog čega je dužna osigurati određena sredstva i za funkcioniranje ove zdravstvene ustanove. Vlada HN županije će u ovoj godini nastojati osigurati više sredstava za funkcioniranje Sveučilišne kliničke bolnice Mostar nego što je to bilo dosadašnjih godina. Kako doznajemo iz Vlade HN županije, cilj je kroz proračun za ovu godinu osigurati i dovoljno sredstava za kulturu, medije te sport u ovoj županiji. Prvenstveno će se nastojati osigurati sredstva za funkcioniranje radija Herceg Bosne i HNK Mostar. Iako je Vlada planirala mnogo toga, ispunjene proračuna, odnosno punjenje prihodovne strane u istom najmanje ovisi o njoj. Naime, sam premijer Vlade HN županije Denis Lasić je nedavno izjavio kako je proračun recesijski i preživljavajući, te da se nada kako su svi građani svjesni situacije u kojoj se nalazi županija, kao i činjenice da postoje brojne opstrukcije kada je u pitanju punjenje proračuna. “Činjenica je da ne ovisimo sami o sebe, i da nas mnogi opstruiraju u stvaranju financija kako bismo ispunili svoje obveze”, kazao je Lasić.

Zakon o vodama

Samo jedan od primjera opstrukcije je Zakon o vodama. Podsjetimo, Vlada HN županije je još prošle godine donijela Zakon o vodama koji bi trebao osigurati znatna sredstva u proračun. Unatoč činjenici da je zakon usvojen i na skupštini HNŽ-a, njegova realizacija nikada nije provedena.

Naime, Zakon o vodama obvezuje elektroprivredne subjekte i poduzeća koja vodu s područja HN županije koriste u tehnološke svrhe da za to plaćaju županiji određenu naknadu. Iako je prva tranša od elektroprivrednih poduzeća na račun Vlade HN županije trebala leći još u kolovozu, to se dosad nije dogodilo, jer eleketroprivredna poduzeća ovaj zakon ignoriraju.

Lasić je istakao kako je po pitanju Zakona o vodama od županije napravljeno sve, te da se već mjesecima čeka na to da elektroprivredna poduzeća postupe po zakonu. Uz ovo, HNŽ se kao i ostale županije s hrvatskom većinom već godinama suočava s nepravednom raspodjelom sredstava po Zakonu o pripadnosti javnih prihoda, odnosno dobiva manja sredstva nego što bi trebao.

Ključne riječi

Komentara 1

BI
bicetreci
15:54 27.02.2014.

bitno je da se place ne diraju...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?