APSURD

Plaćaju skupe odmore u svojim hotelima na moru

Kvarner more
Foto: Borna Filić/PIXSELL
16.05.2014.
u 09:08

Federacija BiH ima 200 svojih objekata na jadranskoj obali, ali ih ne mogu koristiti

Svake godine građani BiH izdvajaju tisuće maraka za plaćanje ljetovanja na hrvatskoj obali, dok njihova imovina u Hrvatskoj propada ili njome, pak, upravlja netko drugi.

Vrijedna imovina

Naime, BiH, odnosno njene kompanije i institucije, posjeduje više od 200 objekata na jadranskoj obali. Prema službenim informacijama Agencije za privatizaciju u FBiH, BiH u Hrvatskoj, Srbiji i Crnoj Gori posjeduje 294 objekta, od čega je 70 posto u Hrvatskoj. Riječ je o elitnim odmaralištima, hotelima, vilama i ostalim nekretninama čija se tržišna vrijednost procjenjuje na blizu milijardu KM. Budući da objekti nikada nisu vraćeni, bh. građani od te imovine godinama nemaju nikakve koristi, a cijene smještaja u tim istim hotelima i vilama nerijetko plaćaju veoma skupo. Prema informacijama Agencije za privatizaciju FBiH, knjigovodstvena vrijednost imovine iznosi oko 700 milijuna KM, a tržišnu je teško procijeniti. Primjera radi, u Trogiru BiH ima odmaralište nekadašnjeg kombinata “Borac” iz Travnika. U Gracu BiH ima nekoliko objekata, odmarališta i hotela ukupne površine od čak 66.000 kvadrata. Hotel “Valter Perić” je imovina Elektroprivrede BiH, rudnici Zenica, Đurđevak, Kakanj, Miljevina i Breza posjeduju odmaralište “Rudari” te hotel “Đuro Salaj”. Željeznice BiH vlasnik su jadranskih odmarališta “Sobraćajci” i “Vila Bosanka”, te suvlasnik u odmaralištu “Trgovci”. Odmaralište imaju i Fabrika duvana Mostar, “Merkur” Mostar, odmaralište Agrokomerca je u Dubrovniku. BiH ima svoje hotele u Podgori, Zadru, na Braču, u Bristu, hotel u Baškoj Vodi je u vlasništvu sarajevske Hidrogradnje.

Tvrtke u stečaju

Zaposlenici Agencije za privatizaciju u FBiH nakon istraživanja otkrili su vrijedna zemljišta i objekte travničkog Borca te Krivaje. Riječ je o imovini koja nikada nije bila upisana u početnu bilancu. Zanimljivo je spomenuti i kako se uglavnom radi o imovini koja je u vlasništvu tvrtki koje su danas u stečaju ili propadaju, čiji radnici plaće nisu primili mjesecima, te bi prodaja ili, pak, stavljanje te imovine u funkciju vlasnicima pomoglo izmirenju obveza prema radnicima. Ekonomski analitičar u Vanjskotrgovinskoj komori BiH Duljko Hasić nekoliko je puta naglašavao kako se na ovaj način gube velika sredstva. “Gubici su stvoreni jer imovina nije u funkciji, netko je drugi koristi i poduzeća koja su formirana na njoj su pred stečajem. Uz to, mnogo imovine je skriveno zbog mešetara”, ponovio je u više navrata u izjavama medijima Hasić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?