Sanin Bogunić, član VSTV-a i tužitelj Županijskog tužiteljstva Sarajevo

Pitanje svih pitanja je aplikacija Sky, ali ne može biti jedini dokaz

02.06.2023.
u 15:57

Mete procesuiranja nisu ni jedan narod ili politička stranka. VSTV je podržao uvođenje višeg suda BiH

Čini se kako je u nekoliko posljednjih mjeseci u BiH objavljen rat korupciji, ali i najtežim kriminalnim djelima u koja su uključeni brojni klanovi. Među najznačajnijim razlozima za takav rasplet je dostavljanje podataka nekada zaštićene aplikacije za mobilnu komunikaciju Sky, potpora drugih razina vlasti, ali ponajprije stručnost, odlučnost i mukotrpan višegodišnji rad pravosuđa, tužitelja i istražiteljskih timova. Tužitelj Županijskog tužiteljstva Sarajevo Sanin Bogunić i član Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH jedna je od osoba koje kroz obračun s kriminalom vide put za ozdravljenje cijeloga društva.

Večernji list: Što se događa u BiH posljednjih nekoliko mjeseci jer svjedočimo svakodnevnim spektakularnim akcijama uhićenja, žestokom obračunu s kriminalom korupcijom? Što je motiviralo sustav da tako reagira?

- Da, u pravu ste. Represivni sustav počeo je aktivnije djelovati i to je činjenica. Motivacija bi se trebala podrazumijevati jer i suci i tužitelji imaju vrlo zadovoljavajući status u bh. društvu.

Večernji list: A što je bio razlog da se ranije nije krenulo s radom pravosuđa i represivnog aparata?

- Ne bih rekao da se ranije nije krenulo s radom. Imali smo i prije određeni broj predmeta korupcije i organiziranog kriminala koji su, iz vrlo različitih razloga, s više ili manje uspjeha imali epilog na našim sudovima. Ipak, očekujem i daljnji nastavak ovih pozitivnih trendova.

Večernji list: Jesu li nas natjerali stranci na to, dokazi aplikacije Sky ili nešto treće?

- Zasigurno nas nitko ni na što nije natjerao. Mi kao VSTV smo pokušali stvaranjem boljeg pravnog okvira za rad na ovim predmetima na neki način ohrabriti i tužitelje i suce da rade na ovim predmetima. Ipak, najveći teret i inicijativa je na njima samima, a smatram da mi na svaki način trebamo stati iza nositelja pravosudnih dužnosti koji se ističu svojim zalaganjem i integritetom.

Večernji list: Nekoliko dužnosnika SDA našlo se na meti pravne države posljednjih mjeseci. Radi li se tu o dirigiranom pritisku ili čak elementima pritiska na Bošnjake?

- Ne mislim da su meta pripadnici bilo koje konkretne političke stranke ili naroda. Ne vjerujem da bi se bilo koja pravosudna institucija mogla usuditi ili imala tu smjelost, da ne koristim neke grublje termine, procesuirati pripadnike samo jednog naroda ili jedne političke stranke.

Večernji list: Koliko su značajne ove akcije u smislu povratka povjerenja u pravosuđe i državu BiH općenito s obzirom na to da se ljudima šalje posve druga poruka optimizma?

- Ne možemo zatvarati oči na istraživanja o percepciji povjerenja u pravosudni sustav ove zemlje. Ta percepcija je, prema mnogim istraživanjima, trenutačno na niskoj razini. Međutim, ovdje se radi samo o percepciji. Uvjeravam vas da u našem pravosuđu postoje vrlo stručni i hrabri suci i tužitelji koji odlično rade svoj posao. Na nama je da kao sustav prepoznajemo te ljude i dajemo im potporu.

Večernji list: Neke sadašnje stanje podsjeća i na razdoblje prije ulaska Hrvatske u EU, kada se počelo “čistiti” državu. Hoće li BiH imati svoga Sanadera?

- Ne bih volio da se rad našeg pravosuđa usmjeri u pronalazak i procesuiranje “našeg Sanadera”. Podsjetit ću vas da smo mi i u prošlosti, ali i sada, imali ljude u rangu najviših dužnosnika na svim razinama vlasti koji su odgovarali i odgovaraju pred bh. pravosuđem. Uistinu bih bio zadovoljniji jednim sustavnim radom i procesuiranjem svih onih koji su se ogriješili o zakone ove zemlje ili barem većine njih.

Večernji list: Vratimo se još malo aplikaciji Sky. Ima li BiH klan Veljka Belivuka koji podsjeća na tu brutalnost?

- O aplikaciji Sky govorio sam prije više od pola godine za određene medije. I tada sam rekao kako je aplikacija Sky pitanje svih pitanja. Prema onome s čim sam do sada upoznat, narkoklanovi koji su premreženi diljem naših prostora, ali i šire, nisu birali način kako uspostaviti i održati svoju moć. Svega tu ima, ali o previše detalja ne bih govorio. Smatram kako su dokazi prikupljeni na ovaj način blagodat i prilika da se i u našoj zemlji razračunamo s određenim za društvo opasnim pojavama.

Večernji list: Bilo je mnogo prijepora oko valjanosti dokaza dostavljenih u enkriptiranoj komunikaciji? Jesu li te poruke same po sebi dovoljne da se nekome presudi?

- Ponovit ću, ne vjerujem da bi se bilo koji tužitelj u ovoj zemlji mogao u procesuiranju osloniti isključivo na ove dokaze. Međutim, kada te dokaze dovedemo u kontekst konkretnih događaja i radnji i prikupimo i druge jake dokaze vezane uz njih, to je onda sasvim druga priča.

Večernji list: Koliko bi u tome smislu bilo značajno na razini države uvesti institut svjedoka pokajnika, kao što je, primjerice, aplikacija Sky dešifrirana?

- Institut svjedoka pokajnika, kako ga vi nazivate, u modernim kaznenopravnim sustavima jedan je od najvažnijih alata u otkrivanju i procesuiranju kaznenih djela organiziranog kriminala i korupcije. Imali smo određene inicijative, pa i jedno zakonsko rješenje u Federaciji BiH. Svakako bi bilo značajno da ta priča i kod nas u potpunosti zaživi.

Večernji list: Dok sam išao prema vama raditi intervju, u jednome jako skupocjenom automobilu vidio sam nekoliko razmjerno mladih ljudi za koje znam da ništa ozbiljno ne rade, što onda budi sumnje u to kako su došli do toga novca. Zašto vlasti u BiH ne donesu zakon o podrijetlu imovine?

- Mislim da je to pitanje za predstavnike zakonodavnih i izvršnih vlasti u ovoj zemlji. Koliko se sjećam, u prošlosti je bilo nekih zakonodavnih inicijativa u tom smjeru, ali zakon nikada nije donesen.

Večernji list: U Mostaru ste otvorili i raspravu o izmjenama Zakona o VSTV-u, koji je u proceduri. Uz to, BiH se obvezala prema EU donijeti i zakon o sudovima. Je li vrijeme za uspostavu vrhovnog suda BiH?

- Mi kao VSTV BiH dali smo pozitivno mišljenje na novi zakon o sudovima BiH. Tim zakonom je planirano uspostavljanje višeg suda BiH, koji ipak nema kapacitete jednog klasičnog vrhovnog suda.

Večernji list: Koliko je sadašnja situacija prijeporna u smislu ispunjavanja standarda da, primjerice, isti Sud (BiH) donosi presude u dva stupnja, da se u istoj zgradi nalazi Tužiteljstvo, pa čak i VSTV?

- U konkretnoj situaciji nemamo više taj problem jer je izgradnjom nove zgrade Tužiteljstvo BiH i fizički odvojeno od zgrade u kojoj se nalazi Sud BiH. Što se tiče prvog dijela pitanja, Venecijanska komisija je dala mišljenje u tom smjeru, koje nije bilo suprotno trenutačno uspostavljenim nadležnostima Suda BiH. Ipak, nadam se kako će usvajanjem spomenutog zakona o sudovima BiH i ova situacija biti u potpunosti riješena.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?