Zoran galić, ravnatelj GP BiH

Pitanje migranata je sigurnosno, a ne humanitarno

30.04.2020.
u 11:33

Pitanje ilegalnih migranata u BiH je sigurnosno, a ne humanitarno pitanje jer to nisu više izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja, nego je riječ o ilegalnim migrantima koji dolaze iz zemalja koje su mnogo bogatije od BiH, naglasio je, između ostalog, u intervjuu za Večernji list Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH, a upitan za komentar na nedavne izjave ministra sigurnosti Fahrudina Radončića, Galić je potvrdio kako federalni sanitarni inspektori i dalje obavljaju zdravstveni nadzor putnika na graničnim prijelazima BiH na području FBiH i poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti.

 

Možete li se osvrnuti na epidemiološku situaciju kada je riječ o osoblju Granične policije? Koliko je službenika u izolaciji u ovom trenutku?

Zaključno s 29. 4. 2020. godine, u kućnoj izolaciji/samoizolaciji je 30 službenika Granične policije BiH, od kojih je jedan službenik pozitivan na COVID-19. Na svim graničnim prijelazima sanitarni inspektori koriste prostorije GP BiH u obavljanju svojih poslova te svaki putnik prilikom ulaska u BiH mora proći kroz iste prostorije, čime se stvara veća opasnost od zaraze koronavirusom. Granična policija BiH postupa u skladu s uputama nadležnih tijela i stručnih službi te poduzima sve preventivne mjere kako ne bi došlo do širenja koronavirusa.

 

Kakva je opremljenost graničnih službenika u kontekstu osobne zaštite? Imate li dovoljno zaštitnih maski, rukavica i sl.?

GP BiH raspolaže zaštitnom opremom za borbu protiv koronavirusa, koja je nabavljena dijelom iz vlastitih sredstava i dijelom iz donacija. Nabavljeno je oko 55.000 zaštitnih maski, 94.000 rukavica, 914 litara sredstava za dezinfekciju i sva zaštitna oprema je ravnomjerno raspoređena u svim organizacijskim postrojbama Granične policije BiH. Činimo sve kako bismo zaštitili pripadnike GP-a BiH koji su, u skladu s mogućnostima, na većini graničnih prijelaza raspoređeni u timove zbog preventivnih mjera.

 

Nakon ukidanja mjera u Federaciji je li primjetan porast broja ulazaka u BiH?

U razdoblju od 20. 4. do 23. 4. 2020. godine prilikom ulaska u BiH na graničnim prijelazima koji se nalaze na području FBiH evidentirano je 4111 osoba, dok je u razdoblju od 24. 4. 2020. do 27. 4. 2020. godine, nakon ukidanja karantena, prilikom ulaska u BiH na graničnim prijelazima koji se nalaze na području FBiH evidentirano 3640 osoba. Prema navedenom, evidentan je smanjen broj ulazaka za sada.

 

Kakva je sada procedura na graničnim prijelazima s obzirom na to da u RS-u i dalje postoji mjera karantene, a FBiH je istu ukinula?

Granična policija BiH, kao i do sada, obavlja poslove granične kontrole, u skladu sa zakonom i prema odluci Vijeća ministara, a svi oni koji ulaze u BiH nakon graničnih provjera budu upućeni sanitarnim inspektorima na daljnje postupanje. U vezi s prestankom važenja naredbi Federalnog stožera civilne zaštite i ukidanja mjere karantena, ponovno su uspostavljene obveze iz procedure zdravstvenog nadzora svih putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19). Sukladno tome, federalni sanitarni inspektori i dalje obavljaju zdravstveni nadzor putnika na graničnim prijelazima BiH na području FBiH i poduzimaju mjere iz svoje nadležnosti, kao što je izdavanje rješenja o samoizolaciji i slično.

 

Možete li dati komentar na najave ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića o deportaciji ilegalnih migranata u BiH?

Stav ministra Radončića glede ilegalnih migranata u BiH u potpunosti podržavam. Pitanje migranata je sigurnosno, a ne humanitarno pitanje jer to nisu više izbjeglice iz ratom zahvaćenih područja, nego je riječ o ilegalnim migrantima koji dolaze iz Pakistana, Afganistana, Irana i onih zemalja koje su mnogo bogatije od BiH. Bosna i Hercegovina kao takva ne može podnijeti desetke tisuća migranata i potrebno je učiniti sve što je u našoj moći da se ovaj problem riješi.

 

S obzirom na epidemiološku situaciju, kakva su vaša predviđanja o eventualnom novom valu ilegalnih migracija u mjesecima koji dolaze?

U razdoblju od 1. 1. 2020. do 28. 4. 2020. godine policijski službenici Granične policije BiH odvratili su 2165 osoba od pokušaja ilegalnog prelaska državne granice. Nakon značajno povećanog broja osoba otkrivenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u veljači 2020. godine, u odnosu na prethodnu godinu, od polovine ožujka 2020. godine taj broj značajno opada, posebno nakon proglašenja pandemije koronavirusa, tako da je u ožujku i travnju 2020. evidentirano smanjenje broja osoba otkrivenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice u odnosu na ožujak i travanj prethodne godine.

Značajan pad broja osoba zatečenih u ilegalnom prelasku ili pokušaju ilegalnog prelaska državne granice rezultat je poduzimanja mjera u susjednim državama zbog pandemije koronavirusa, kao što su zatvaranje graničnih prijelaza, angažiranje vojske u zaštiti granice, zabrana kretanja migranata, onemogućavanje kretanja migranata izvan azilantskih centara, uvođenje policijskog sata, kao i mjera poduzetih u BiH iz istog razloga. Za očekivati je da će se prestankom restrikcija, kako u susjednim zemljama tako i u BiH, koje se odnose na COVID-19, i s ljepšim vremenom pojaviti novi val ilegalnih migranata. Granična policija BiH će, kao i do sada, s raspoloživim kadrovskim i materijalno-tehničkim kapacitetima nastaviti ulagati maksimalne napore u zaštiti državne granice.•

Federalni sanitarni inspektori i dalje obavljaju zdravstveni nadzor putnika na graničnim prijelazima BiH na području FBiH i poduzimaju mjere kao što je izdavanje rješenja o samoizolaciji

Za očekivati je da će se prestankom restrikcija u susjednim zemljama i u BiH, koje se odnose na COVID-19, i s ljepšim vremenom pojaviti

novi val ilegalnih migranata

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?