kako ukrasiti uskrsne pisanice

Pisanice ukrasite prirodnim bojilima, voskom, biljkama...

30.03.2018.
u 18:00

Kuhana, ispuhana, obojena umjetnim bojama ili pak ukrašena na tradicionalan način - jaja su neizostavan simbol Uskrsa. Jaje se, inače, smatra univerzalnim simbolom života i plodnosti, pa se u nekim krajevima prema pucanju ljuske određivalo hoće li biti plodna godina. Kada je pak riječ o bojenju jaja, većina se ljudi radije odlučuje ukrašavati, prethodno kuhana jaja, umjetnim bojilima i lijepljenjem sličica s uskrsnim motivima. Za sve one koji se žele okušati u prirodnom bojenju uskrsnih pisanica donosimo nekoliko savjeta, točnije kako postići prirodne boje.

Prirodna bojila

Postoje različite tehnike ukrašavanja jaja prirodnim bojilima. Najpoznatije prirodno bojilo za jaja je ljuska crvenoga luka, a najpoznatija tradicionalna tehnika ukrašavanja jaja je batik - oslikavanje rastopljenim voskom. No, ono što do sada i nije toliko bilo poznato je kako se jaja mogu ukrašavati i struganjem ili pak preslikavanjem željenih motiva. Ljuska crvenog luka daje jajima prekrasnu žarko crvenu boju, a čime još možete obojiti pisanice na prirodan način objasnila je Jasmina Jurković Petras, profesorica etnologije i povijesti, viša kustosica etnografske zbirke u Virovitici:

- Za ružičaste nijanse koristite ciklu, za ljubičastu crno vino. Boju lavande dat će grejp, a za plavu prokuhajte narezani crveni kupus. Smeđe tonove moguće je dobiti pomoću kave, oraha i crnog čaja, a špinat će pisanici dati zelenu boju. Kada je pak riječ o ukrašavanju pisanica struganjem, za tu tehniku potrebno je koristiti već prethodno skuhana jaja kako ne bi došlo do puknuća jer je skuhano jaje čvršće.

Za tu tehniku ukrašavanja pisanica najbolje je koristiti pačja ili guščja jaja, koja je prvo potrebno obojiti u nekoj prirodnoj boji, a zatim po njima strugati kako bi se dobili željeni motivi.

Ako pak ove godine prilikom ukrašavanja pisanica želite koristiti tehniku batik, potrebno je napraviti posebno pero u koje se prethodno umetne komadić voska te ga lagano topiti na plamenu, po potrebi, i njime iscrtavati motive.

Ukrašavanje biljkama

U trenutku kada iscrtate motiv po površini jaja potrebno ga je staviti u željenu boju i kuhati. Na dno lonca uvijek je dobro staviti malo gaze ili slame kako se jaja ne bi polupala ili kako se vosak ne bi otopio prije vremena. Nakon kuhanja jaja motivi će biti vidljivi, a vosak je moguće ukloniti struganjem. Jedan od atraktivnih načina je i ukrašavanje jaja prirodnim biljkama. Veliki broj je i onih koji vjerojatno pamte kako su ih stariji slali brati travke i razno bilje koje bi poslije koristili za ukrašavanje pisanica, a u mnogim obiteljima ta se tradicija zadržala i do današnjega dana. Najčešće se jaja ukrašavaju listovima djeteline, cvjetovima maslačka i sličnim biljkama. Kako motiv ne bi skliznuo s površine jaja tijekom kuhanja, jaje je potrebno premazati bjelanjkom i prilijepiti biljku. Na tom mjestu jaje neće biti obojeno te će zadržati prirodnu boju... 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?