izvoz mesa

Piletina iz BiH od sada može u EU, proizvođači oprezni

piletina
15.05.2019.
u 21:55

Početkom ove godine Europska komisija stavila je Bosnu i Hercegovinu na popis zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju, ali do sada on nije bio moguć.  

Međutim, kako se doznaje od domaćih proizvođača, od danas tvrtke iz BiH službeno mogu krenuti s izvozom u zemlje EU. Odavno su naše tvrtke spremne za izvoz, ali se neće zalijetati i krenuti odmah, prenosi Indikator.ba. 

''Pregovaramo s kupcima već neko vrijeme, riječ je uglavnom o kupcima iz Hrvatske jer nam je to najbliže tržište, međutim, sačekat ćemo bareb do lipnja kada ćemo krenuti s manjim količinama jer ne znamo kakav ćemo tretman imati na granici, kakva će situacija biti. Zbog toga ćemo ići polako da se upoznamo s procedurama, sa svim što nalaže taj izvoz, a ukoliko te male količine prođu kako treba, onda ćemo uskoro krenuti i s većim. Za sada ćemo biti oprezni, poručio je Maid Jabandžić, direktor tvrtke Madi iz Tešnja, te dodao da kad su već čekali 18 mjeseci, mogu još i 20-ak dana, piše Oslobođenje. 

I u Akova grupaciji su oprezni te još nisu odlučili kada će krenuti s izvozom. Za sada su fokusirani na domaće tržište te na izvoz u zemlje regije

''Znamo da je prije bilo problema s izvozom mlijeka i krumpira, da su zaustavljani na granici, što je prilično osjetljiva stvar, pa ne želimo da se takvo nešto dogodi i nama s piletinom. Dakle, prvo ćemo vidjeti kako će se ponašati, pa ćemo onda donijeti odluku o tome kada i mi idemo u EU'', kazao je Nedžad Biberović, menadžer izvoza Akova grupacije. 

Ono što je sigurno jeste da će zemlje regije ostati glavna tržišta, pored onog domaćeg, za pileće meso iz BiH, a Jabandžić smatra da koliko god da je dobra situacija s izvozom u te zemlje, ona bi mogla biti i bolja. 

''Mi ćemo sada pokušati više izvoziti na srbijansko tržište, pa možda preko njih da idemo i u neke druge zemlje'', istaknuo je Jabandžić te dodao da je većina piletine koja se jede u našoj zemlji domaćeg porijekla.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?