što kaže studija?

Pijete samo crnu kavu? Odlično jer taj izbor ima jako dobar utjecaj na vaše zdravlje

15.01.2022.
u 14:39

Za to kakvu kavu volite piti su najvjerojatnije odgovorni vaši geni.

Prema rezultatima nove studije, vaš omiljeni okus kave ima puno veze s vašim DNA. Znanstvenici su utvrdili kako geni određuju brži rad metabolizma, a te osobe imaju i posebnu ljubav prema crnoj kavi.

Studija otkiva kako su sudionici koji najviše vole piti crnu kavu imali i određenu gensku varijantu koja im pomaže da metabolizam brže „obradi“ kofein pa oni energiju i mentalni fokus pripisuju svojoj šalici crne kave.

 

"Ove osobe povezuju nalet energije s tim gorkim okusom pa se možda ne radi o uživanju u okusu crne kave već osjećajem koji budi“, navodi Marlyn Cornels, liječnica preventivne medicine. Ona i njen tim su pronašli jake poveznice kod ispijanja čaja i tamne čokolade.

Osobe koje imaju takvu sliku gena često bole i tamnu čokoladu a ne mliječnu, kao i čaj bez šećera i mlijeka, dodaje.

Što to znači?

Kako ovakva istraživanja se sve češće provode, pruža se prilika da se prouče i potencijalne zdravstvene dobrobiti ovog poznatog napitka.

"Često mislimo da svi koji vole piti crnu kavi imaju iste osobine, sada znamo da postoji i razlika u genima koja će utjecati na to kakvu kavu piju“, ističe te dodaje kako će ishodi u zdravlju biti različiti ako netko pije crnu kavu bez šećera ili kavu sa šećerom i mlijekom.

 

Što još niste znali o kavi?

• Moguće se razbuditi samo zbog mirisa kave. To je navedeno u studiji sveučilišta u Seulu. Dobra informacija za sve koji imaju problema s ustajanjem.
• Žene koje uživaju u kavi imaju 20 manje šanse za da dožive simptome depresije, stoji u studiji s Harvarda.
• Ljubitelji kave imaju 20 posto manje šanse za razvoj Alzheimerove bolesti. Informacija je to predstavljena na godišnjem kongresu European Alzheimer 2014.
• Na sveučilištu u Texasu je provedeno istraživanje kako bi se pronašla poveznica između kave i erektilne disfunkcije. Zaključak je da samo 2 šalice kave na dan mogu za 42 posto umanjiti šanse od nastanka ovog problema.
•  Godišnje se u svijetu popije oko 500 milijardi šalica kave. 14 milijuna odlazi na espresso.
•  Suprotno uvriježenom mišljenju, tamna pržena kava ima manje kofeina od svijetlo pržene kave.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?