Na uvoz vode mjesečno se u prosjeku izdvaja 16,5 milijuna maraka

Pijemo vodu iz Rumunjske, Belgije, pa čak i Vijetnama

voda
07.05.2022.
u 19:01

BiH je među najbogatijim europskim zemljama kada je riječ o pitkoj vodi. Prema istraživanjima, po stanovniku ima oko 9460 kubnih metara vode. No, unatoč tome, izdvajaju se milijunski iznosi za uvoz vode, što pokazuju podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH, piše Večernji list BiH.
Rast uvoza
Kako pokazuju podaci, u prva četiri mjeseca ove godine na vodu iz uvoza potrošilo se više od 65,8 milijuna maraka, a gledajući mjesečni prosjek, to iznosi oko 16,5 milijuna KM. Podaci UNO-a BiH pokazuju kako je uvoz vode od siječnja do kraja travnja ove godine viši u odnosu na isto razdoblje lani, kada je iz inozemstva uvezeno vode u vrijednosti od 51,4 milijuna KM. - U prva četiri mjeseca ove godine na inozemna tržišta iz BiH je plasirana prirodna i gazirana voda u vrijednosti od oko 12,5 milijuna KM - navode u UNO-a BiH za Glas Srpske. Kada je pak riječ o izvozu, podaci svjedoče kako je neznatno povećan jer je u tom razdoblju plasirana voda u vrijednosti od 12,4 milijuna KM. Promatrajući listu zemalja iz kojih se voda uvozi, prvo mjesto na listi zauzela je Srbija, slijede je Hrvatska i Slovenija, a podaci pokazuju kako bh. stanovnici piju vodu i iz Belgije, Estonije, Rumunjske, Švedske, Švicarske, pa čak i iz dalekog Vijetnama. Kada je riječ o izvozu, BiH je u prva četiri mjeseca najviše vode plasirala na tržište Hrvatske. Osim vode, jedan od omiljenih napitaka bh. građana također se uvozi u milijunskim iznosima. U četiri mjeseca ove godine uvezeno je oko 499 tona kave manje nego u istom razdoblju prošle godine. Kako pokazuju podaci UNO-a BiH, u razdoblju od četiri mjeseca utrošeno je više od 44 milijuna KM, dok je u istom razdoblju prošle godine na kavu iz uvoza izdvojeno 25 milijuna KM. Inače, tijekom prošle godine u BiH su uvezene 22.000 tona kave u vrijednosti od 93,148.738 KM. Najviše kave koja se uvozi u BiH dolazi iz Brazila te je u 2021. iz te zemlje uvezeno 16 milijuna kg u vrijednosti većoj od 50 milijuna KM.
Jagode iz...
Jagode, jedna od omiljenih vrsta voća bh. građana, na listi je uvezenih proizvoda. U tri mjeseca ove godine uvezeno je 163.980 kg jagoda u vrijednosti od 423.245 KM. Prema podacima UNO-a BiH, najveće količine uvezene su iz Albanije, a za uvoz albanskih jagoda BiH je izdvojila čak 400.000 KM, dok izvoza ove godine nije bilo. Uspoređujući uvoz prošle i ove godine, vidimo kako je u istom razdoblju lani uvezeno 109.429 kg jagoda u vrijednosti od 355.058 KM. Na listi uvezenih proizvoda je i povrće, sve vrste mesa i mesnih prerađevina, žitarice...

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije