NEW YORK

Pfizer/ BioNTech cjepivo neutralizira brazilsku varijantu virusa

09.03.2021.
u 10:04

Cjepivo COVID-19 proizvođača Pfizer Inc/BioNTech uspjela je neutralizirati novu varijantu koronavirusa koji se brzo širi u Brazilu, prema laboratorijskoj studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine u ponedjeljak.

Krv uzeta od osoba koje su primile cjepivo neutralizirala je konstruiranu verziju virusa koja je sadržavala iste mutacije koje se prenose na dio vrlo zarazne varijante P.1 prvi put identificirane u Brazilu, a istraživanje  su proveli znanstvenici iz kompanija i  medicinska podružnica Univerziteta u Teksasu, prenosi Reuters.

Znanstvenici su rekli da je sposobnost neutraliziranja približno jednaka učinkovitosti koju cjepivo Pfizer/BioNTech ima na prethodnu manje zaraznu verziju virusa iz prošle godine.

U prethodno objavljenim studijama, Pfizer je otkrio da je njegovo cjepivo neutraliziralo druge zaraznije sojeve prvi put identificirane u Ujedinjenom Kraljevstvu i Južnoj Africi, iako južnoafrička varijanta može smanjiti zaštitna antitijela koja razvija cjepivo.

Pfizer je rekao kako vjeruje da će njegovo sadašnje cjepivo štititi od južnoafričke varijante virusa. Međutim, proizvođač lijekova planira testirati treću dozu svoga cjepiva, kao i verziju koja je posebno obnovljena za borbu protiv te varijante kako bi bolje stvorila imunološki odgovor.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije