Zvizdić:

Peti summit dokaz da je postignut značajan napredak u jačanju suradnje

Zvizdić
FENA
05.11.2016.
u 18:30

Peti summit predstavlja dokaz da smo svi zajedno postigli značajan napredak koji se odnosi na jačanje suradnje između naših 17 prijateljskih zemalja - kazao je danas predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić na plenarnoj sjednici Petog samita 16 premijera zemalja centralne i istočne Europe s premijerom Narodne Republike Kine (16+1), koji se održava u Rigi.

Zvizdić je u uvodnom obraćanju informirao sudionike o pozitivnim pomacima u BiH, između ostalih, činjenici da je BiH uspješno ispunila sve uslove koje je pred nju postavila Europska unija (EU) te da je u rujna prihvaćen zahtjev za članstvo u EU.

- Zbog toga će BiH u prosincu dobiti upitnik koji predstavlja naredni korak ka dobijanju kandidacijskom statusa, što će otvoriti novo poglavlje u odnosima sa EU - kazao je Zvizdić, ističući da bi BiH trebala dobiti status kandidata do kraja iduće godine.

Također je naglasio da BiH nastavlja sa implementacijom brojnih reformskih mjera u oblasti porezne politike, unapređenja poslovnog okruženja, tržišta rada, jačanja konkurentnosti i stvaranja uvjeta za privlačenje stranih investicija.

- Reforme koje smo proveli u zadnjih 15 mjeseci su već rezultirale pozitivnim pomacima, od kojih posebno izdvajam rast BDP-a od 3,1 posto te otvaranje novih 25.000 radnih mjesta. Svi vitalni ekonomski pokazatelji u BiH - rast izvoza, rast industrijske proizvodnje te rast turizma su u porastu - naveo je.

Istakao je i da je BiH suglasna s tekstom Deklaracije "Tri mora" te izrazio uvjerenje da deklaracija predstavlja dobru osnovu za promoviranje suradnje i razvoj industrijskih kapaciteta zemalja "16+1".

U tom smislu, naglasio je interes BiH za izgradnjom željezničke pruge Beograd-Sarajevo-Ploče, nastavak izgradnje paneuropskog koridora 5c, izgradnjom Jadransko-jonske auto ceste te izgradnjom i modernizacijom riječnih luka, u slučaju BiH - luke Brčko.

Naveo je projekte u BiH koji su u tijeku, ali i nove planirane projekte koji su u skladu s ciljevima 16+1 suradnje.

- Projekt pripreme za izgradnju termoelektrane kapaciteta 450MW Blok 7 Tuzla je u finalnoj fazi te će se danas obaviti potpisivanje financijskog dijela tog ugovora. Ranije su potpisani ugovori za izgradnju Termoelektrane Banovići, kapaciteta 350 MW, kao i ugovori za izgradnju vjetro parka u Tomislavgradu i izgradnju ceste Glamočani-Mliništa - pojasnio je Zvizdić.

Od projekata za koje su pregovori u tijeku su izdvojio je izgradnju auto puta Banja Luka-Prijedor, izgradnju dionica na Koridoru 5c, izgradnju tunela Prenj, kao i projekte izgradnje hidroelektrana "Dabar" i "Buk Bijela" te projekte izgradnje željezničke infrastrukture.

- Za te projekte BiH su neophodni strani investitori i imamo namjeru da apliciramo za sredstva koja su raspoloživa za projekte unutar platforme 16+1 - rekao je predsjedatelj  Vijeća ministara BiH.

Također, istakao je interes BiH za izvoz poljoprivrednih proizvoda u Kinu te u tom smislu izrazio spremnost za potpisivanje Sporazuma o poljoprivrednoj suradnji sa NR Kinom.

- Rad na projektima od zajedničkog interesa će zasigurno doprinijeti privrednom razvoju naših zemalja, jer je suština i ovog Summita da pokrene privredna partnerstva koja će rezultirati novim investicijskim projektima, razmjenom znanja i te lakšim kretanjem ljudi i roba. U prilog tome govori i današnje potpisivanje Sporazuma između BiH i Narodne Republike o međusobnom ukidanju viza na službene i diplomatske putovnice - kazao je.

Predsjedatelj Vijeća ministara iskoristio je ovu priliku da pozove sudionike Summita da iduće godine u travnju dođu u BiH, i to u Mostar, gdje će biti održan Sajam poljoprivrednih proizvoda i vina, te u Sarajevo na konferenciju o suradnji u oblasti turizma, priopćeno je iz službe za informiranje Vijeća ministara BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije