Dušanka Majkić

Pet naoružanih helikoptera Oružanih snaga BiH u Turskoj?

30.07.2016.
u 09:00

Zastupnica SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i članica parlamentarnog Povjerenstva za obranu i sigurnost Dušanka Majkić tvrdi da se pet helikoptera Oružanih snaga BiH već dulje vrijeme nalazi u Turskoj te da odgovorni u Ministarstvu obrane skrivaju informacije o tome.

Interesi i tvrdnje

Majkić je posebno kritizirala zamjenika ministra obrane Borisa Jerinića, koji je iz SDS-a, odnosno protivničkoga političkog tabora. U izjavi za RTRS ona je Jerinića i druge kadrove Saveza za promjene RS-a u državnim institucijama optužila da su im osobni i stranački interesi važniji od nacionalnog. - On do sada nije izrazio nikakvu pobunu. Tamo se događaju mnoge stvari koje nisu u interesu RS-a. Jedna u nizu je i prešućivanje priče o pet helikoptera Oružanih snaga BiH, koji se već dulje, naoružani, nalaze u Turskoj. Što tamo rade? I još su u Turskoj. Naoružani. On to zna. Ja sam to doznala drugim kanalima i morao bi reagirati na to, kazala je Majkić za RTRS. Međutim, za sada nema službenih reakcija na njezine tvrdnje, a ni na posljednjoj sjednici parlamentarnog Odbora za obranu sigurnost BiH, održanoj u četvrtak, ih nije bilo, iako je upravo stanje u Oružanim snagama BiH bilo predmet rasprave. Majkić je na toj sjednici problematizirala i izostanak remonta vojnih helikoptera unatoč odluci iz 2013. godine da se krene u taj proces. - Podsjetit ću sve na 2007. i 2008. kada smo imali aferu s helikopterima, kada je gotovo 10 milijuna bilo utrošeno za remont helikoptera kod jedne ukrajinske kompanije. Nakon remonta helikopteri su došli u gorem stanju nego što su bili prije odlaska na remont. Umjesto istrage koja je na kraju trebala biti provedena, kažnjena su dva časnika koja su iznijela istinu o tome kakvi su helikopteri, u kakvom stanju su bili i odbijeno im je od plaće zato što su to iznijeli, ustvrdila je Majkić na sjednici.

Problemi s natječajem

Ministrica obrane BiH Marina Pendeš potvrdila je na sjednici tek da postoji problem s raspisivanjem natječaja za javne nabave u Ministarstvu, odnosno u Oružanim snagama. - Najveća stavka je remont helikoptera - 7,4 milijuna KM. Nitko ne može jamčiti da ćemo uspjeti završiti taj remont helikoptera ako postoje ljudi koji to opstruiraju, žale se i kojima nije u interesu da Oružane snage budu operativne. Ja to moram reći jer postoje određene grupacije kojima to nije u interesu - kazala je ministrica Pendeš. Što je istina o navodno pet helikoptera OS BiH u Turskoj, jučer nije bilo moguće doznati, ali je poznato da službeno bh. vojska ima ukupno 20 helikoptera, od kojih je polovina tehnički neispravna. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije