Komentar

Pet godina do provjere

htr
05.07.2016.
u 17:57

Ovaj tekst niti autor osobno ne zagovaraju ideologiju socijalizma. Autor u ovom tekstu žurnalistički promišlja neke posljedice uspjeha „Socijalizma sa kineskim karakteristikama“ po Kinu i svijet

Nekako u sjeni Europskog prvenstva, u medijima dominantnih lokalnih tema i globalnih terorističkih napada izostalo je temeljitije zanimanje i novinara i javnosti za jedan značajan događaj koji itekako određuje silnice svjetske povijesti. Riječ je o obilježavanju 95 godina od osnutka Komunističke partije Kine koji se proslavio prvog dana sedmog mjeseca ceremonijom u Beijingu. Velike riječi ovdje nisu često uobičajeno i ponekad potrebito novinsko pretjerivanje za potrebe prođe teksta. Riječ je, doista, o događaju koji ocrtava put svijeta kao takvog, i ideološki, i geopolitički, i kulturološki, i na brojne druge načine, i to ne samo zbog činjenice da je Narodna Republika Kina najmnogoljudnija država svijeta i istinska velesila. 
Da bi naša teza bila jasnija i vodila ka zaključku, istaknimo najbitnije segmente govora generalnog sekretara KPK Xi Jinpinga, vrhovnog lidera partije i države (poput nekoliko njegovih prethodnika, kao prvi čovjek partije Xi obnaša dužnost i Predsjednika NR Kine). Kineska novinska agencija - Xinhua, koja kao državno glasilo NR Kine i predstavlja zvanične stavove, govor je odijelila na nekoliko tema. Prvi se tiče liderskog samopouzdanja u ispravnost kineskog puta koji se može sažeti u sintagmu „Socijalizam sa kineskim karakteristikama“. Xi je u tom smislu spomenuo kako su „KPK treba prilagoditi marksističke principe postojećoj stvarnosti u Kini i inovirati i teoriju i praksu“ jer su „izazovi vremena te opseg i dubina kineskog razvoja daleko izvan imaginacije marksističkih klasika“. Državni predsjednik i partijski generalni tajnik je poentirao kako se KPK priprema za pitanja koja će biti od velike važnosti u budućnosti.
O čemu se ovdje radi? Kao prvo čovjek partije, Xi Jinping je 2012. postavio „Dva stoljetnja cilja“ pred nacionalno liderstvo. Ta dva cilja vode ka ispunjavanju „Kineskog sna“, još jedne Xijeve političko-ideološke kovanice. „Dva stoljenja cilja“ projiciraju da će NR Kina na stotu godišnjicu od osnutka KPK, a to je 2021., biti umjereno imućno društvo, a da će se do stote obljetnice osnutka NR Kine, 2047., Kina postati potpuno moderno, snažno i imućno društvo koje će karakterizirati demokracija, civiliziranost, harmonija, i u kojem će svi građani NR Kine živjeti u prosperitetu.
Na tom putu (zacrtana projekcija razvoja društva je odlika koja razdvaja socijalistička učenja o kraju povijesti i pobjedi liberalno-demokratskih institucija) Xi zahtijeva - i to je druga tema njegovog govora, reforme i otvaranje kao „ključ koji će odrediti sudbinu moderne Kine“. Cilj reforme je poboljšati socijalistički sustav i modernizirati način upravljanja (tehniku vlasti), sa fokusom na ekonomski sustav koji će slijediti reforme u političkom, kulturnom,  društvenom sektoru, itd., itsl.
Iako je NR Kina socijalistička država, reforme koje pominje Xi, tiču se ponajprije liberalizacije tržišta i poboljšanja uvjeta poslovanja, uz brojne porezne reforme - da komplicirani višedecenijski proces žurnalistički uprostimo. No, trend tog procesa, još od kasnih 1970-tih i vremena velikog reformatora Deng Xiapinga, koji ide ka „nevidljivoj ruci tržišta“ više nego ka državnoj kontroli govori o kineskoj političkoj filozofiji korak-po-korak i spremnosti na usvajanje novih znanja i praksi i njihovom integriranju u vlastiti sustav. Otud kovanica „socijalizam sa kineskim karakteristikama“, zato predsjednik Xi govori da postojeća situacija prevazilazi poimanja i rješenja klasičnih marksista.
Na putu  ka zacrtanom cilju odnosno „Stoljetnjim ciljevima“, treća je oblast o kojoj je Xi govorio, najveću prijetnju predstavlja korupcija. „Ukoliko KPK želi ostati na vlasti, mora se poboljšati“, njegove su riječi, kao i da ukoliko se ne vlada i partijom i državom strogo i striktno a problemi budu gurali pod tepih, partija će „prije ili kasnije otići u ropotarnicu povijesti“.
Pojedini analitičari kineske politike smatraju da je zahtijev koji Xi traži od svojih drugova u praktičnom političkom smislu odustajanje od „vladavine čovjeka“ i zauzimanje za „vladavinu zakona“. Dakle, odustajanje od kvarne prakse koja se u južnoslovenskim jezicima odomaćila u zahtijevu da se „ne drži zakona k'o pijan plota“. 
Na koncu, četvrta tema kojom se generalni tajnik KPK bavio jeste kineski položaj u globalnom svijetu. „Svjetski poretak ne bi trebala određivati jedna država ili nekoliko njih, nego bi trebalo biti predmet širokog međunarodnog dogovora“, rekao je Xi, slikovito govoreći kako „mi ne pravimo naše dvorište iza kuće, nego javni vrt za sve države“, ali uz jasnu poruku da „Kina nikad neće odustati od svojih zakonitih prava... Kinezi ne prave probleme, ali uvučeni u njih nisu kukavice“.
U jednoj rečenici, poruke govora kineskog lidera povodom 95-te godišnjice partije mogle bi se logički sažeti u iskaz: Kina ostaje vjerna svojem putu socijalizma sa kineskim karakteristikama koji pretpostavlja kako snažne reforme, naročito gospodarske, tako i borbu protiv korupcije kao najveće boljke kineskog društva, i na tom putu će Kina istrajati ne dozvoljavajući drugima da se miješaju u unutarnje stvari Kine.  
Pet je godina ostalo do testa uspjeha koje je sam predsjednik Xi stavio pred sebe i druge kineske lidere. Trendove je teško procijeniti, ali spomenuli smo šta Xi predviđa kao posljedice neuspjeha - nestanak KPK. Uvjereni smo da će on lično i tim ljudi oko njega učiniti sve da se to ne dogodi, odnosno da se nastavi sa dubinskim i suštinskim reformama uz snažnu antikorupcionu borbu. Ukoliko Kina bude ostvarila prvi od dva stoljetnja cilja narativ o socijalizmu (makar sa kineskim karakteristikama i liberaliziranim tržištem) u ropotarnici povijesti ne može izdržati stvarnosnu provjeru. To što su sa svjetske pozornice nestali i jugoslovenski samoupravni i sovjetski a mi to smatramo nestankom govori samo o zasljepljujućoj eurocentričnosti, prilično pogubnoj  za življenje i djelovanje u svijetu XXI stoljeća. Stavljajući sve navedeno u kontekst svijeta BREXIT-a, Donalda Trumpa, imigracijske krize i ksenofobne europske desnice, Daeša na Bliskom istoku, terorizma na svim meredijanima... možemo impresionistički naslutiti da kineski zacrtani cilj sa dubinskim reformama, može globalno donijeti mrvu spokoja. Za civilizaciju dugu pet hiljada godina pet godina do provjere i nije mnogo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?