Donosimo

Pet dnevnih centara u HNŽ nema riješeno financiranje BiH

Slovenija, Ljubljana, 07.09.2011, 07. September 2011 Boris Sustarsic FIHO se pogovarja s kolegi pred zacetkom protestnega shoda predstavnikov razlicnih slovenskih invalidskih organizacij na katerem bodo poslancem izrocili prvih 20.000 podpisanih peticij p
12.11.2015.
u 06:45

U predstojećoj reformi socijalne skrbi dnevni centri naći će svoje mjesto u novom zakonu

Skupština HNŽ-a na svojoj devetoj sjednici razmatrala je informaciju o položaju osoba s invaliditetom u HNŽ-u te donijela devet zaključaka čijom provedbom bi se trebao poboljšati položaj ove kategorije stanovnika. Večernji list BiH posjeduje informaciju te donosimo što je u njoj navedeno.

Centri u okviru udruga

Na području HNŽ-a djeluje više desetaka udruga građana - organizacija osoba s invaliditetom, navodi se u informaciji. Ove udruge djeluju u različitim oblastima i njihove aktivnosti su usmjerene prema osobama s različitim oblicima invaliditeta. Značaj ovih udruga je, prije svega, stvaranje povoljnijeg ambijenta za socijalnu uključenost osoba s invaliditetom i lobiranje predstavnika vlasti. U 5 općina, u okviru ovih udruga, djeluju dnevni centri čiji su korisnici djeca i osobe sa smetnjama u psihičkom i fizičkom razvoju. Ovakvi dnevni centri egzistiraju u Mostaru, Konjicu, Čapljini, Čitluku i Prozor-Rami. Nažalost, ovi dnevni centri nemaju riješeno pitanje financiranja jer ih ne prepoznaje postojeći Zakon o osnovama socijalne zaštite, zaštite civilnih žrtava rata i zaštite obitelji s djecom. "Prema informacijama s kojima raspolaže ministarstvo, u predstojećoj reformi socijalne skrbi ovakvi dnevni centri naći će svoje mjesto u novom zakonu", navodi se.

Novčane pomoći

Zakonom o socijalnoj skrbi definirani su korisnici, prava, način ostvarivanja, postupak i visina naknade prava. Većina korisnika navedenih prava su osobe s invaliditetom. S obzirom na to da su korisnici ostalih materijalnih davanja, koji imaju jednokratni karakter (oko 200 izuzetnih novčanih pomoći iz proračuna HNŽ godišnje i više od 1000 jednokratnih novčanih pomoći koje centri za socijalni rad dodjeljuju iz proračuna općina), također, u najvećem postotku OSI, u 2014.godini za financiranje prava iz oblasti socijalne skrbi je utrošeno 4,242.785,59 KM, a od navedenog iznosa najveći dio se odnosi na financiranje prava čiji su korisnici većinom osobe s invaliditetom. Prema podacima iz informacije, u HNŽ-u je 684 stalnih korisnika novčane pomoći, od čega ih je najviše iz općine Konjic 131, iz Prozor-Rame 117, slijedi Mostar s 96, Čapljina 75, Čitluk 74, Neum 55, Stolac 53, Jablanica 49, a najmanje ih je u Ravnom 34. Nadalje, u informaciji se navodi i da je u ustanovama HNŽ-a smješteno 226 korisnika socijalne skrbi. Najviše je smješteno u Mostaru 98, Konjicu 46, Čapljini 26, Jablanici 17, Prozor-Rami 16, Čitluku 13, Stocu 8 i Neumu 2. Pravo na zdravstveno osiguranje koristi 1416 osoba. Najviše ih je u Mostaru 450, potom Čapljini 228, slijedi Prozor-Rama 192, zatim Stolac 177, Konjic 124, Čitluk 95, Neum 61, Ravno 56, a najmanje ih je u Jablanici 33, piše Večernji list BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije