Naslovnica Vijesti

Perspektiva BiH za EU mora biti stvarna i opipljiva

08. ožujka 2018. u 18:25 0 komentara 54 prikaza

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak razgovarao je danas u Berlinu s ministrom vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke Sigmarom Gabrielom o nastavku procesa europskih integracija BiH i regije, unutarnjoj političkoj situaciji u BiH pred Opće izbore s naglaskom na pregovore o izmjenama Izbornog zakona.

Konstatirano je da su odnosi BiH i SR Njemačke dobri i bez otvorenih pitanja, a Crnadak je ocijenio susret veoma značajnim zbog toga što dolazi nakon prošlotjedne predaje odgovora na Upitnik EK i ulaska BiH u novu fazu procesa europskih integracija u kojoj se očekuje dobivanje kandidatskog statusa i nakon toga početak pregovora s Europskom unijom. U ovoj fazi, naglasio je Crnadak neophodan je nastavak podrška prijateljskih zemalja.

Njemačka je počevši od pokretanja njemačko-britanske inicijative koja je pomogla deblokadi procesa europskih integracija regije prepoznala važnost europske perspektive regije, i konstantno i neupitno podržavala napredak Bosne i Hercegovine i regije zapadnog Balkana.

Dodao je da će daljnji napredak na europskom putu BiH ovisiti i od toga hoće li biti popravljena opća klima i odnosi unutar BiH, a osobito koliko će se uraditi na jačanju vladavine prava i borbi protiv korupcije što nova Strategija EU za zapadni Balkan stavlja u prvi plan.

Istaknuo je zadovoljstvo posvećenošću Njemačke i EU europskom putu Bosne i Hercegovine i zapadnog Balkana i jasnom porukom nove Strategije EU kojom je potvrđen pristup mjerenja napretka svake zemlje na temelju individualnih postignuća i na temelju ispunjavanja kriterija.

Crnadak je naglasio opredijeljenost BiH za daljnje jačanje regionalne suradnje u okviru Berlinskog procesa i Zapadnobalkanske šestorke (WB6) i nastavak provođenja aktivnosti koje imaju za cilj unapređenje političkog dijaloga, regionalne suradnje i vođenje politike dobrosusjedstva.

Gabriel je pozdravio predaju odgovora BiH na Upitnik Europske komisije i istaknuo da prema novoj Strategiji EU cijela regija ima priliku napredovati i iskoristi zamah procesa ka europskim integracijama.

Podsjetio je da Njemačka snažno podržava europsku perspektivu BiH te da će nastaviti aktivno podupirati njen reformski proces i transformaciju u demokratsku državu s vladavinom prava.

On smatra da perspektiva BiH za EU mora biti stvarna i opipljiva te da se u tu svrhu EU i njene države članice moraju snažno angažirati u prevladavanju prepreka i interesa koji usporavaju reforme.

Na sastanku je razgovarano i o Izbornom zakonu BiH, odnosu između BiH i NATO, regionalnoj suradnji kao i drugim aktualnim temama u BiH.

U večernjim satima Crnadak će na ceremoniji otvaranja manifestacije „Dunavski salon“ (Donau Salon 2018) kao predstavnik države suorganizatora održati uvodno obraćanje zajedno s državnom tajnicom za politička pitanja savezne pokrajine Baden-Württemberg Theresom Schopper, priopćeno je iz MVP-a BiH.
 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.